Az Ecochem a Toyota rakatszállítóit és polcrendszereit választotta

Az Ecochem International Willebroekban létesített új üzemében környezetbarát vegyi anyagok felhasználásával tűzgátló adalékok előállítását végzi. A gyorsan fejlődő iparágban tevékenykedő cégnek új raktárra volt szüksége. Az Ecochem nem csupán targoncákat vásárolt a Toyotától, hanem tőlünk szerezte be polcrendszereit és rakatszállítóit is.

Adatok & információk

Az Ecochem International Willebroekban létesített új üzemében környezetbarát vegyi anyagok felhasználásával tűzgátló adalékok előállítását végzi. A gyorsan fejlődő iparágban tevékenykedő cég új raktár felépítését vette tervbe. Az Ecochem néhány éve már az Incedin Holding részeként működik. A csoport ambiciózus politikája miatt az Ecochem stabil és folyamatos növekedést produkált, és a tűzgátló adalékok, illetve tűzoltó anyagok piacán hozzákezdett az akvizíciós lehetőségek felkutatásához.

„Az új raktár építése tökéletesen illeszkedik stratégiánkhoz” – vázolja fel a cég működésének egyik fontos elemét Tim Buelens, az Ecochem műveleti igazgatója. A változások nyomán Willebroek lett a cég központja, annál is inkább, mert nagyon közel van a Brüsszel-Schelde tengeri csatornához, ami logisztikai szempontból óriási előnyt jelent. „A tűzgátló adalékok gyártása többféle szervetlen só, többek között foszfátok felhasználásával kezdődött. A nyersanyagokat nagy tételben, hajóval szállítják a gyártótól a willebroeki gyárba. Az előállítási folyamat során többféle összetett kémiai eljárást is alkalmazunk, például szárítást, vegyítést, kompaktálást, diszperzálást stb.” – ismertette részletesen a gyártás lépéseit Tim Buelens.

Hatékony tárolási lehetőség 3300 nagy méretű zsák számára

Néhány hónapja az Ecochem új irodaépületet nyitott Willebroekben, ahol a gyártóüzem már egy éve folyamatosan működött. Az új raktár kialakításának köszönhetően a cég az első lépésben 1000 nagy méretű zsák tárolása helyett már 2500 nagy zsák tárolását is képes volt megoldani. Néhány hete azonban még ennél is tovább mentek, mert a tárolókapacitás 2500-ról 3300-ra növekedett. „A Toyota polcrendszereinek köszönhetően a rendelkezésre álló korlátozott helyen sikerült maximalizálni a tárolható anyagok mennyiségét” – meséli büszkén a cég szakembere.

A raktárban többféle megoldás szóba jött, megvizsgálták a különálló polcok, a bejárható polcrendszerek és a rakatszállítóval kiszolgált tömbösített polcok lehetőségét is. Végül az utolsó megoldás mellett döntöttek, amely két rakatszállítót is használ. A rakatszállítók egyik nagy előnye, hogy ezek a gépek a polcon belül sem balra, sem pedig jobbra nem tudnak elmozdulni, így a polcokhoz való be- és kihajtás közben a nagy méretű zsákok nem szakadnak fel. „A porállagú adalékok miatt elég nagy káosz van, ha netán a zsák kiszakad. A rakatszállítóknak hála sokkal könnyebb tisztán tartani a raktárt” – örvendezik a logisztikai szakember. „Végül úgy döntöttünk, hogy egy LIFO rendszert szeretnénk, amelyben polcfolyosónként 12 sor helyezkedik el. Két folyosó bőven elég 24 nagy zsák targoncán való szállításához, így a FIFO-LIFO elgondolás nem is annyira fontos a számunkra, mert ugyanolyan termékkel tudjuk teljesen megrakodni a folyosón közlekedő egységeket”– emelte ki a logisztikai menedzser. A többletáru tárolására az Echochem külön polcokat alkalmaz. „Természetesen a régi raktárunkat sem hagytuk üresen, az továbbra is üzemel. Főként nyersanyagokat tartunk benne, a késztermékeket pedig az új raktárban tároljuk” – ismerteti a két raktárat is alkalmazó cég indokait Tim Beulens.

A Toyota megbízható partner

Az Ecochem alaposan körülnézett a raktározási megoldásokat kínáló piacon. „Több cégtől is kértünk ajánlatot, azonban a Toyota volt a legmeggyőzőbb, mert nekik saját rakatszállítóik vannak, a többi ajánlattevő viszont máshonnan szerzi be őket. Az is a Toyota mellett szólt, hogy már volt pár Toyota targoncánk, amelyekkel nagyon meg voltunk elégedve, így inkább a már jól bevált partner mellett döntöttünk” – magyarázza Tim, aki azt is kiemeli, hogy a Echochem számára a Toyota a legmagasabb szintű szolgáltatásokat képes biztosítani. Okos döntés volt, hogy az 1300 kg súlyú raklapokat a raktár legmagasabb pontján lévő helyekre a Toyota BT Reflex tolóoszlopos targoncájával rakodják be.

Ügyfélorientált megoldások

A cég által képviselt minőség egyik alapvető eleme a rövid reakcióidő. „Ügyfélként nagyon fontos, hogy a feltett kérdésekre minél hamarabb meglegyen a válasz” – vélekedik Tim. Az Echochem számára az is fontos volt, hogy a villástargoncák ugyanattól a gyártótól származzanak, amely a polcrendszert gyártotta. „Ez az alapja annak, hogy megoldásaik valóban ügyfélközpontúak legyenek, és igény szerint utólag is gyorsan módosítani lehessen őket” – vázolta fel a kombinált megoldás előnyeit a logisztikai menedzser.

Említést tett például két extra folyosóról, amelyet utólag alakítottak ki, és kiemelte az egyik folyosó vészkijáratba torkolló vészfolyosóvá való átalakítását is. A biztonsági követelményeknek való megfelelés érdekében külön falakat kellett beépíteni. „Tudjuk, hogy az ilyen polcrendszerek beszállítóira a jövőben is bizalommal számíthatunk. Számunkra ez nagyon lényeges, mert a közeljövőben vonalkódleolvasóval ellátott raktár-irányítási rendszer bevezetését tervezzük. Az új rendszer kiválóan kombinálható majd a rakatoló targoncákkal, és jelentősen javítja a raktározási tevékenységek hatékonyságát” – összegezte a bevezetni tervezett megoldás előnyeit a logisztikáért felelős vezető.

Ismerje meg megoldásainkat

Ezt is érdemes elolvasni

Nagy sűrűségű élelmiszer-tárolás a Döhlernél a Toyota rakatszállítóinak segítségével

A világ élelmiszergyártásának élvonalába tartozó Döhlernek több ezernyi raklap hűtőházi tárolására kellett megoldást találni. A Toyota Material Handling által kínált rakatoló és rakatszállító megoldás hatékony helykihasználása miatt kiválóan megfelelt a hűtőházban való alkalmazásra.

Tudjon meg többet >

Szerviz technikus szervizeli a Toyota targoncát

Szerviz

Olyan szervizcsomagokat kínálunk, amelyek biztosítják vállalkozása folyamatos működését. Hozza ki a legtöbbet targoncáiból. Forduljon hozzánk bizalommal.

Tudjon meg többet >

Targoncavezető a BT Movit vontató targoncán egy autógyárban

Gyártás

Büszkék vagyunk arra, hogy mindig a legmegfelelőbb megoldásokat kínáljuk, hogy segítsünk Önnek a gyártási folyamat megvalósításában.

Tudjon meg többet >

Könnyű polcos állványok

Állványrendszerek

Az optimális állványrendszerek révén segítünk optimalizálni üzleti folyamatait, csökkenteni költségeit és növelni termelékenységét.

Tudjon meg többet >

Összes törlése