Lítiumion-akkumulátorok a Toyota járműveiben

Elektromos targonca kiválasztásakor többféle tápellátási megoldás áll rendelkezésre. Az elmúlt években a lítiumion-akkumulátorok egyre népszerűbb energiaforrássá váltak. A lítiumion-akkumulátorok mindig maximális teljesítményt nyújtanak, függetlenül attól, hogy mennyi töltés van még bennük, ellentétben az ólomsavas akkumulátorokkal, ahol a kevesebb töltés befolyásolja a sebességet és a teherbírást. A Toyota több ezer lítiumion-akkumulátort szerelt össze, amelyek Európa-szerte megbízható meghajtást kínálnak a targoncáknak, illetve kiváló minőségű és biztonságos megoldást szavatolnak az anyagmozgató berendezések energiaellátására.

Négy ok, amiért érdemes lítiumionos akkumulátorokat választania a villástargoncához

 

Energiahatékonyság

A nagyobb energiahatékonyság alacsonyabb költségeket és alacsonyabb kibocsátást jelent. A lítiumion-akkumulátorok számos hatékonysági előnyt nyújtanak, az egyenletes energiaellátástól kezdve a gyorsabb feltöltésig. A lítiumionos targoncaakkumulátor-változatok alaposabb megismerése segíthet fenntarthatósági és üzleti céljainak elérésében.

Nagyobb teljesítménysűrűség

A li-ion akkumulátor „lítiumsót” használ elektrolitként, amely más kémiai elemekkel keverve javítja a teljesítményt és a tartósságot. Más akkumulátorokkal szembeni előnye, hogy kis helyen képes nagy energiasűrűséget tárolni. A Toyota NCA-cellákat (lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid) használ. Ez biztosítja, hogy lítiumion-akkumulátoraink több energiát tudnak tárolni ugyanabban a térfogatban. A személyautókban is ugyanilyen elven működő cellákat használnak. 

Ennek eredményeként a Toyota lítiumion-akkumulátorai jelentős számú terhelési ciklust bírnak ki, és elektronikus vezérlőkkel rendelkeznek, amelyek biztosítják megbízhatóságukat és biztonságukat. Ez kevesebb energiaveszteséget jelent a töltési ciklusok során, a tárolt energiát jobban sikerül kihasználni, ráadásul mindig maximális teljesítményt tudnak nyújtani.

Csökkentse a kibocsátást

A lítiumion-akkumulátorok összeszereléséhez használt cellákat egy olyan eredeti gyártótól szerezzük be, amely a Toyotával azonos környezetvédelmi értékeket vall. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden ügyfelünknek segítsünk a folyamatokat fenntarthatóbbá tenni; becsléseink szerint a lítiumion-akkumulátoros megoldásra való áttérés akár 20%-kal is csökkentheti a CO2-kibocsátást.

Termelékenység

A targoncák a lehető leghatékonyabb és leggazdaságosabb módon üzemelnek? Tisztában vagyunk a nem tervezett állásidővel járó költségekkel és problémákkal. A lítiumion-akkumulátorok kiváló választásnak bizonyulnak, hiszen a lehető legkisebbre csökkentik az ilyen problémák előfordulását. Kevesebb hőt termelnek, mint az alternatív energiaellátási lehetőségek, ráadásul stabil feszültséget biztosítanak, függetlenül attól, hogy milyen töltöttségi szinten vannak. Ez akár 30%-os hatékonyságjavulást is lehetővé tesz a hagyományos ólomsavas akkumulátorokhoz képest.

Folyamatosan fejlesztjük technológiáinkat, aminek nyomán fokozottabban javíthatjuk a termelékenységi mutatókat. Az új, 630 Ah kapacitású akkumulátorunkkal végzett helyszíni tesztek azt mutatták, hogy a Reflex egyetlen akkumulátortöltéssel több mint egy teljes nyolcórás műszakon át képes teljes erőbedobással működni, emelni és közlekedni úgy, hogy egyáltalán nem kell tölteni.

További termelékenységi előnyök

 • Alkalomszerű töltés – bármikor és bármilyen szinten újratölthető anélkül, hogy az akkumulátor élettartamát befolyásolná. Ennélfogva a rakodási idők rugalmasabban kezelhetők, és a targoncák mindig üzemkészek maradnak, bármikor is legyen rájuk szükség.
 • Gyorstöltés – a 25 voltos lítiumion-akkumulátor mindössze 80 perc alatt teljesen feltöltődik, és az akkumulátor 50%-os kapacitásához mindössze 30 perc töltési időre van szükség. A Toyota intelligens töltői alapfelszereltségként rendelkeznek dinamikus teljesítménykorlátozással (DPL), amely csökkenti a „csúcsigényt”, hatékonyan kezelve a teljes energiafelhasználást és a költségeket. Ez azt is jelenti, hogy több targonca töltése esetén az áram nagy része ahhoz a targoncához kerül, amelyiknek a legnagyobb szüksége van rá.
 • Az akkumulátorok pontosan addig bírják, ameddig a targonca – a lítiumion-akkumulátorok hasznos élettartama megegyezik a targonca hasznos élettartamával; a berendezés karbantartásához nincs szükség újabb beruházásokra vagy második akkumulátorra.
 • Nincsenek töltőhelyiségek – a lítiumionos töltők használata egyszerű, biztonságos és ergonomikus. A létesítményben bárhol elhelyezhetők, ahelyett, hogy külön töltőhelyiségre lenne szükség – így felszabadul raktárterület, amelyet a folyamatok optimalizálására és az egész működés hatékonyságának maximalizálására lehet felhasználni.

Biztonság

A targoncák sikeres használatának záloga a biztonság és a jó munkakörnyezet, ezért számos képzést kínálunk a gépkezelők és a raktárvezetők számára. A targonca biztonsága azonban messze túlmutat a gépkezelőn. Az akkumulátor és a targonca töltése nem veszélytelen, ahogyan az elektromos berendezések esetében is számolni kell bizonyos kockázatokkal. Nálunk a biztonság és a minőség áll a középpontban, nem csoda, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy lítiumion-akkumulátoraink számos biztonsági előnnyel büszkélkedhessenek.

Minden lítiumion-akkumulátorunk hengeres cellákat használ, amelyek nem érnek egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik cellánál biztonsági kockázat áll fenn, az nem lesz közvetlen hatással a mellette lévő többi cellára. A hengeres cellákat nehezebb áttörni, ami akkor fordulhat elő, ha az akkumulátort a targonca villája megböki. A hengeres cella egyáltalán nem sérülékeny.

Biztonságos alkatrészek

Egy lítiumion-akkumulátor több cellából áll, amelyek egy modulba vannak összeszerelve. Az akkumulátor méretétől függően több modul sorba van kötve, és egy akkumulátor-rendszert alkotnak. Minden modul biztonsági rendszerrel (BMS akkumulátorkezelő rendszer) van felszerelve. A teljes akkumulátor-rendszer egy felügyelő BMS-sel is rendelkezik, amely az akkumulátor teljes aktivitását (töltés/kimerülés) vezérli.

Adaptálhatóság

Bármivel foglalkozik és bármilyen targoncát alkalmaz, a lítiumion-akkumulátorok nagyobb hatékonyságot és nagyobb teljesítményt kínálnak. Meleg és hideg környezetben való munkavégzésre egyaránt alkalmasak, így mindenre kiterjedő megoldást nyújtanak az anyagmozgatáshoz.

A moduláris kialakítás csökkenti a súlyt és a szervizelési igényeket

Tudta? Egy 50 Ah-s akkumulátor elegendő energiát biztosít a kis teljesítményű raklapszállító targoncák 70%-ához, ami azt jelenti, hogy egy teljes méretű lítiumionos blokk több energiát képes biztosítani, mint amennyire valóban szükség lenne. A Toyota akkumulátoroknál ez a probléma nem merül fel. Moduláris elven működnek, a megfelelő számú modult kombinálva, hogy a szükséges teljesítményt felesleges cellák és extra súly hozzáadása nélkül biztosítsák. A modulok egyenként is cserélhetők, ami azt jelenti, hogy a szervizelés gyorsabb, egyszerűbb és kevesebb raktárkészletet igényel.

A Toyota által saját üzemeiben összeszerelt lítiumion-akkumulátorok energiamegtakarítási lehetőségeket, felhasználóbarát üzemet és fokozott biztonságot kínálnak. Az akkumulátor energiavesztesége minimális, és lehetőség van az alkalomszerű töltésre. Továbbá az ólomsavas akkumulátorokkal ellentétben a lítiumion-akkumulátorok csak minimálisan veszítenek teljesítményükből, ha hideg körülmények között működnek.

Hideg környezet

Szabványos lítiumion-akkumulátoraink alkalmasak hűtött környezetben és hűtőkamrában végzett nem intenzív munkához, amikor a töltés legalább +5ºC-on elvégezhető, pl:

 • 2 óra üzemidő -30 °C-on
 • 4 óra üzemidő -10°C-on

Hűtőházi környezet

Ha a targoncákat 2 óránál hosszabb ideig üzemeltetik, vagy legfeljebb -30 ºC-os helyen használaton kívül tárolják, javasoljuk a fűtött lítiumion-akkumulátorok használatát, amely lehetővé teszi a töltést a hűtött területen belül. Minél ritkábban kell a targoncáknak töltés céljából a szabadba menniük, annál kevesebb kondenzációs problémával kell számolni. Ezenkívül az akkumulátorok teljesítménye 5-10%-kal csökkenthető, hogy mindig optimális hőmérsékletet biztosítsanak a berendezések számára.

Akkumulátorállapot nyomon követése az I_Site rendszerrel

I_Site flottakezelő rendszerünk az I_Site Explorer csomagon belül akkumulátorkezelési funkciót kínál, amelynek segítségével hasznos információkhoz juthat akkumulátorairól a költség- és energiahatékonyság javítása érdekében.

A lítiumion-akkumulátorok új lehetőségeket kínálnak a rugalmasabb töltésre. Az ólomsavas akkumulátorokkal ellentétben a lítiumion-akkumulátorok várható élettartamát nem befolyásolja a töltési gyakoriság. Valójában az üzemidő fenntartása érdekében aktívan ösztönzik az alkalmi töltést. Az I_Site Explorer segítségével nyomon követheti az akkumulátorok töltöttségi szintjét, és biztosíthatja, hogy mindig optimális szinten legyenek feltöltve. A targonca üresjáratban történő töltése lehetővé teszi, hogy kevesebb akkumulátort használjon, és minimalizálja a nem tervezett állásidő kockázatát.

További kérdései vannak a targoncák lítiumion-akkumulátorairól? Látogasson el GYIK-oldalunkra >>

Lítiumionos megoldásokat használó ügyfeleink történetei

 

 

„A Toyota az igényeinknek megfelelően számítja ki a töltési ciklusokat;
alkalmazottak képzésben részesülnek arról, hogy mikor kell tölteniük,
így biztosíthatjuk, hogy a gépek üzemideje
megfeleljen a műszakrendnek.”

Ronald Ganther, a Hermes Fulfilment beérkező szállítmányokért felelős vezetője

Olvassa el a teljes történetet >>

Fontos tudnivalók

Bízunk benne, hogy meggyőztük Önt arról, hogy lítiumion-akkumulátorokat válasszon új targoncáihoz, mert az előnyök szinte visszautasíthatatlanok. Szeretnénk kiemelni néhány modellt széles körű elektromos kínálatunkból, amelyek esetleg számot tarthatnak érdeklődésére.

Kompakt, könnyű és mozgékony

 • Rendkívül energiahatékony
 • Könnyen manőverezhető
 • Ideális szűk helyeken való alkalmazásra
 • Lítiumion-akkumulátorral kapható

Ajánlások:
A Toyota BT Levio LWI160 egy motoros raktári targonca, amely ideális a szűk helyeken, például kiskereskedelmi eladótérben, üzletekben és szupermarketekben végzett munkához.

Gyors és jól manőverezhető

 • Könnyen kormányozható
 • Ideális nagy távolságú szállításhoz
 • Gyalogkíséretű változatok is rendelhetők
 • Lítiumion-akkumulátorral kapható

Ajánlások:
SWE/SPE rakatolóválasztékunk számos különböző modellt és funkciót tartalmaz, hogy megfeleljen a szállítási igényeknek.

Termelékeny és kényelmes

 • Bevált, innovatív megoldások
 • Ergonomikus kialakítású gépkezelői fülke
 • Akár 13 m-es emelőkapacitás
 • Intelligens li-ion energiacsomagokkal

Ajánlások:
Tolóoszlopos targoncáink széles választéka számos különböző alkalmazási területen felhasználható: beltéren, kültéren és szűk helyeken egyaránt.

Hatékony beltéri és kültéri megoldás

 • Nagyfokú manőverezőképesség
 • 3 és 4 kerekű változatban kapható
 • Karfatámasz és ujjbeggyel vezérelhető kezelőszervek
 • Lítiumion-akkumulátorral kapható

Ajánlások:
A Traigo 48 modellek nagyon energiatakarékosak, minden irányba jól kilátni belőlük, ráadásul nagy emelési és menetteljesítménnyel rendelkeznek.

Ez is érdekelheti

Visit our online shop

Vásároljon online

Fedezze fel webshopunkat: garantált Toyota minőség, azonnali kiszállítás, számos finanszírozási lehetőség

Vásároljon online >

Kérdése van a li-ion technológiáról?

Látogasson el a lítium-ion GYIK oldalunkra, ahol megválaszoljuk a li-ion technológiával kapcsolatos kérdéseit.

 

 

Tudjon meg többet>>

Hogyan növelje targoncája teljesítményét

A belsőégésű motoroktól az üzemanyagcellás technológiáig rendelkezünk azokkal az energetikai megoldásokkal, amelyek a legjobban illeszkednek az Ön működéséhez. Tudjon meg többet targonca energia megoldásainkról.

Tudjon meg többet>>

Paletta szállító targoncák az ipari szektorban

Paletta szállító targoncák

Ezek a targoncák gyorsak és erőteljesek, különös tekintettel a biztonságra és könnyű manőverezésre, valamint az anyagmozgató tevékenységek különböző felhasználási lehetőségeire.

Tudjon meg többet >

Összes törlése