A Signify racionalizált vezetését a Toyota Lean Academy oktatási rendszere segíti

A korábban Philips Lighting néven ismert Signify egy teljesen új identitás alapján kialakított vállalkozás. A Signify nemzetközi piacvezető szerepet tölt be a professzionális és háztartási világítástechnikai berendezések terén, és IoT alapú világítási eszközeik, hálózatba kötött világítási rendszereik, adatok kezelésére alkalmas megoldásaik is a szakma élvonalába tartoznak. A nemzetközi szinten számos országban jelen lévő cég a földrajzi helyszínek sokszínűségéből adódóan sokféle kihívással néz szembe.

Adatok

 Vállalat: Signify
 Helyszín: 40 gyár szerte a világon
 Iparág: Kertekben, közvilágításhoz, stadionokban, színházakban, boltokban használható lámpák és világítótestek gyártása.
 Tevékenység: Széles körű termékválaszték, a lámpák előállításához több folyamat és eljárás is szükséges

Racionálizálási szint: magas

A Signify már évek óta folyamatosan tesz a racionalizálás (lean gondolkodásmód) irányába mutató törekvéseket, és magas szinten alkalmazza a racionális szemléletmódot. Mivel nem új szereplők, racionalizálási programjuk sem a nulláról indult. A racionalizálást szorgalmazó eszközök segítségével a változási folyamatba a gyári munkásoktól kezdve a felső vezetőkig szinte mindenkit bevontak. A racionalizálási oktatásokon részt vevő kollégák nagy várakozással tekintettek az újdonságokra, készen álltak a kihívásokra, és szerették volna, hogy a racionalizálással foglalkozó tanácsadók valóban értékelhető tudást és hozzáadott értéket hoznak magukkal.

A Signify gyáregységeiben feltárt racionalizálási lehetőségek között mindenképpen megemlítendő a minőség, a költségek és a termelékenységi célértékek, illetve többek között a változó környezetben való munkavégzés. Ezzel indokolható, hogy a cég nem csupán a racionalizálást elősegítő eszközöket szerette volna előtérbe helyezni, hanem inkább a munkatársak számára nagyobb hozzáadott értékkel bíró vezetési és irányítási elemeket is.

Testreszabott racionalizálási oktatás

„A Toyotánál tett első látogatásunk minden addiginál lebilincselőbb volt, és sokkal több hozzáadott értéket tartalmazott, mint a korábbi hasonló oktatások” – foglalta össze egy mondatban a Toyotáról szerzett első benyomásokat Jan Verwerft, a Signify racionalizálásért felelős vezető munkatársa. Ennek nyomán született meg a döntés, hogy a gyárban dolgozó vezető beosztású munkavállalók számára külön oktatást kell indítani. „A legnagyobb értéket a Toyota Gemba szemlélete hordozza magában, ráadásul képesek voltunk programunkat igényeink szerint alakítani: a napi munkavégzést érintő vezetési és coaching oktatást szerettünk volna.”

A Toyota Lean Academy számára nagyon fontos, hogy minél több ügyféligényt figyelembe tudjanak venni, és azoknak megfelelően lehessen alakítani az oktatási programot. A racionalizálási tanácsadók alaposan megvizsgálják az aktuális helyzetet, majd praktikus és pragmatikus, célzott megközelítést szorgalmazó tervet készítenek.

A racionalizálás alapja

A Toyota és a többi, racionalizálással foglalkozó tanácsadó cég közötti fő különbség abban rejlik, hogy a Toyotára a racionalizálás élő példájaként tekinthetünk. A vállalatnál már régóta széles körben alkalmazzák az eljárást, és a tanácsadók már maguk is több helyszínen és vállalati osztályon végigjárták a folyamat korántsem egyszerű lépéseit.

Az oktatás során a Signify képviselői ellátogattak a Toyotához, ahol testközelben ismerkedhettek meg az TPS-rendszer alkalmazásával, és a genchi genbutsu szellemében lehetőségük nyílt a folyamatok helyszíni megfigyelésére is. „A tantermi előadások helyett az idő felét a gyártási területen töltöttük, hogy élőben megismerkedhessünk a TPS és a racionalizált módszerek alkalmazásával.” – összegezte a cégnél tett látogatással kapcsolatos benyomásokat Lars van der Meulen, a Signify gyárigazgatója.

A Signify racionalizálási programja

A Signify a Toyota racionalizálási szaktanácsadóival karöltve dolgozta ki saját racionalizálási programját. A megszokott oktatási modulokon túl az ügyfeleknek lehetősége van saját igényeik szerinti tanmenetet kialakítani. Az oktatás anyagát a Signify igényeihez igazították, és a következő területekkel behatóbban foglalkoztak, miközben a tanmenetet folyamatosan módosították:

vezetés: a vezető szerepe a napi folyamatok szervezésében és a problémák megoldásában
 minőség-ellenőrzés és problémamegoldás
 mindennapi munka: adott helyzetekben alkalmazandó eljárások
 kaizen események: személyzeti oktatás, racionális eszközökre vonatkozó tudás bővítése
• szükségtelen elemek, hulladék csökkentése, a folyamatok javítása
 változáskezelés: változások láthatóvá tétele a gyártási területen
 gyenge pontok kezelése: gyakorlati módszerek a probléma kiváltó okának feltárására

Eddig összesen hat oktatásra került sor, amelyen különféle nemzetközi Signify-gyárakból 15-en vettek részt. Az oktatásokat a franciaországi Ancenisben, az olaszországi Bolognában, valamint az Indiana állambeli Columbusban tartották. A résztvevők között gyárigazgatók, minőség-ellenőrzési vezetők, üzemvezetők, gyártásvezetők, illetve a racionális eljárások bevezetéséért felelős helyi kollégák vettek részt.
A racionális gondolkodásmód cégen belüli bevezetése egy sor nehézséggel járhat, amit azzal lehet ellensúlyozni, ha a vezetés a teljes kollektíva számára megfelelő motivációt biztosít. Igényeiknek megfelelően tehát a Signify szakemberei további együttműködést tartottak fenn a Toyota Lean Academy illetékeseivel, hogy alaposabban átjárhassák a racionális alapokon nyugvó vezetéshez szükséges területeket. Bővebben meg szerették volna ismerni a csapatvezetők által játszott szerepet, illetve a pozícióban elvárt képességeket. Az oktatás célja a különféle gyárakból érkezett vezetők megtanítása a módszerek Signify-üzemekben való közvetlen bevezetésére, valamint az eljárás Hoshin menedzsmentbe való implementálásával a módszer központi és nemzetközi szinten való alkalmazására.

Ön is kíván saját racionalizálási oktatást szervezni?

Ön is olyan racionalizálással foglalkozó oktatást szeretne, amely nem pusztán az alapokkal foglalkozik? Az Ön cégénél is hasonló igények merültek fel? Tájékozódjon bővebben a racionalizálással foglalkozó oktatásra vonatkozóan, és a kapcsolatfelvételi űrlap segítségével igényeljen testreszabott oktatást. Az oktatási naptárból azt is megtudhatja, hogy mikor lesz a következő alkalom.

Ezt is érdemes elolvasni

Toyota Production System

Gyártási rendszerünk a „lean” alapelveken és a „pull” rendszeren alapul, ami azt jelenti, hogy csak azt gyártjuk le, amit Ön megrendel.

Tudjon meg többet >

Táblán elemezzük a folyamatokat

A Toyota filozófiája

Küldetésünknek tekintjük, hogy ügyfeleink anyagmozgatási céljait kiemelkedő hatékonysággal biztosítsuk, miközben a Toyota filozófia értékeit tartjuk szem előtt. 

Tudjon meg többet >>

Targoncavezető a BT Movit vontató targoncán egy autógyárban

Gyártás

Büszkék vagyunk arra, hogy mindig a legmegfelelőbb megoldásokat kínáljuk, hogy segítsünk Önnek a gyártási folyamat megvalósításában.

Tudjon meg többet >

A Swarm targonca árnyéka

Innováció és jövőbeli technológia

A Toyota értékek és az iparág kihívásai által egyaránt inspirált központban ügyfeleinket szem előtt tartva tervezzük meg az anyagmozgatási megoldásokat.

Tudjon meg többet >

Összes törlése