A Beneo a Toyota Radioshuttle segítségével növeli a tárolókapacitást

A rizskeményítő és rizsliszt iránti kereslet az elmúlt években jelentősen megnőtt. A rizsre specializálódott Beneo ezért bővíteni kívánta raktárait a tárolási kapacitás tekintetében. A Toyota partnerségre lépett a céggel a raktározási célok elérése érdekében, és egy rakatszállítós-állványrendszeres megoldást ajánlott a raktárterület optimalizálása érdekében.

Adatok:

  • Vállalat: Beneo
  • Hely: Wijgmaal (Leuven), Belgium
  • Szektor: Élelmiszer- és tápszergyártás
  • Tárolókapacitás: 13 000 m2
  • Termékek: 6 rakatszállító, több állványrendszer és 3 tolóoszlopos targonca

A Beneo bemutatkozása

A Beneo Európa egyik vezető élelmiszergyártója, a Südzucker Csoport tagja. Világszerte több mint 80 országban van jelen. A Beneo globális szakértője a rizsfajták kutatásának és természetes eredetű, funkcionális keményítővé, lisztté és jól emészthető fehérjévé történő átalakításának. Fő termékeik a rizsliszt, a rizskeményítő és még néhány más hasonló termék. Ezek mind egészséges termékek, amelyek számos előnnyel rendelkeznek, mint például az allergiamentes tulajdonságaik, mert a rizsliszt és a rizskeményítő nem vált ki allergiás reakciót. Rizskeményítőjük is természetes termék, így természet- és környezetbarát, ami modern társadalmunkban igencsak jelentős előnynek számít. Ezek az élelmiszerek jótékony hatással vannak táplálkozási szokásainkra is, hiszen sokféle egészséges élelmiszert kell fogyasztanunk. A rizst más keményítőtartalmú termékek, például a tészta és a burgonya alternatívájaként használhatjuk. Az emberiség egyre természet- és egészségtudatosabbá válik, ezért az elmúlt években masszívan megnőtt a rizskeményítő, a rizsliszt és a kapcsolódó termékek iránti kereslet. Ez az étrendi fejlődés azt eredményezte, hogy égető szükség volt a Beneo raktárainak bővítésére, mert állványrendszereket szerettek volna beépíteni, és több rakatszállítót kívántak alkalmazni.

Hiányzó tárolókapacitás

„A Beneo ellátási láncát 2012-ben hoztuk létre” – mondja Sabine Festjens ellátási lánc menedzser. „Az egyik problémánk az volt, hogy nem volt elég raktárkapacitásunk. Az általunk gyártott árukat raklapokra raktuk, és a földön tároltuk, így a kapacitásunk nagyon korlátozott volt, és sok mindent külső raktárakba kellett szállítani, és ott tárolni” – folytatja Sabine – „ráadásul a termékeinket meglehetősen szigorú elemzéseknek vetik alá. Ezek az ellenőrzések gyakran több napig is eltartanak. Ennek a két adottságnak a tudatában könnyű megérteni, miért jutottunk arra a következtetésre, hogy a Beneo számára hasznos a raktározási kapacitás optimalizálása”.

Radioshuttle rakatszállítók: az optimális és előnyös megoldás

„Megvizsgáltuk, hogy melyik raktárterületeken merülnek fel hasonló problémák; például a hűtőházban, ahol minden talpalatnyi hely aranyat ér. A célunk az volt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, minimális befektetéssel, a lehető legnagyobb mértékben növeljük kapacitásunkat. Így jutottunk el a rakatszállítós-állványrendszeres megoldáshoz. Úgy döntöttünk, hogy a Toyota Material Handlinget választjuk, és a Radioshuttle rendszer mellett tesszük le a voksot” – mondja Sabine Festjens.

„Van egy sütőterünk is, ahol szintén kifejezetten fontos a rendelkezésre álló hely kihasználása. A lehető legtöbb helyet szeretnénk optimálisan kihasználni. A Radioshuttle rendszer egyik jelentős előnye, hogy jó szellőzést tesz lehetővé, ami a sütők és a kemencék környékén nagyon fontos. A rakatszállítók úgy programozhatók, hogy a raklapok között bizonyos távolságot hagyjanak, és megoldást kínálnak a harminc-negyven tonnás tételek kezelésére is, amellett, hogy a FIFO (first-in, first-out) elv szerint végzik a munkát. A Radioshuttle rendszer tökéletesen megfelel az igényeinknek, és számos kérdésünkre megfelelő választ adott. Mondanom sem kell, hogy rendkívül elégedettek vagyunk a Toyotával. Természetesen a jövőbeni bővítéseket is velük végeztetjük, és a támogatásukkal folyamatosan növekszünk, fejlődünk” – mondja Sabine.

Kiváló és rugalmas projektpartner

„Három fő oka van annak, hogy a Toyota Material Handlinggel való együttműködés mellett döntöttünk; az első, hogy a Toyota mindig az igényeinkhez és kívánságainkhoz igazította a tervezést és a megoldásokat. Azonnal hatékony választ kaptunk minden kérdésünkre, különösen a tárolási mennyiséggel, rajzokkal stb. kapcsolatos megkeresésekre. Tanácsadójuk, Wilfried Elsen nagyon rugalmasan válaszolt minden kérdésre, és kiválóan kezelte az egész bővítési folyamatot. Azt is felajánlották, hogy részt vehetünk az RFID-címkékkel kapcsolatos kísérleti projektjükben, ami azt jelenti, hogy rakatszállítóinkat felszerelték címkeolvasóval és Wi-Fi routerrel. Rakatszállítóink így „intelligenssé” váltak, adatokat küldenek a WMS-rendszerünkbe” – magyarázza Sabine – „A Toyota a mérnöki részlegünk által preferált beszállító, köszönhetően a kiváló szolgáltatási minőségnek és a nagyszerű felszereltségüknek. A Toyota a csoporton belül nagyon népszerű beszállító, és elégedettek vagyunk az általuk kínált minőséggel.

„Nagyon elégedettek vagyunk, ezért bátran ajánljuk a Toyota rakatszállítóit és állványrendszereit. Rövid időn belül ideális megoldást kínáltak a problémáinkra, például a sütőtérre, ahol elfért a rakatszállító, és most már mindenhol van belőlük. Jobban haladtunk a tervezettnél, így az utolsó rakatszállítós bővítésünkre az eredetileg tervezettnél jóval korábban került sor. A bővítés idő előtti befejezésének másik oka az volt, hogy a projekt összetettségéhez és méretéhez képest a bővítéshez szükséges beruházás viszonylag kicsinek tekinthető. Mondanom sem kell, hogy a befektetés nagyon jó megtérülési rátával büszkélkedhet. Az is fontos, hogy a rakatszállítókkal nagyon kevés problémánk akad, szinte semmi” – foglalta össze mondanivalóját Sabine Festjens, a Beneo ellátási láncért felelős menedzsere.

Rakatszállító megoldások megtekintése
Összes törlése