Hogyan segít a lean szemlélet és az okostargoncák használata megoldani a logisztikai kihívásokat?

Az egyre fontosabb megkülönböztető tényezővé váló logisztika sokszor létfontosságú az üzleti sikerhez. A nemzetközi trendekkel párhuzamosan, vagyis az e-kereskedelem és a digitalizáció fokozatos térnyerésének megfelelően az anyagmozgatási ipar is gyorsan változik és alkalmazkodik. Az ügyfelek azt várják, hogy a termékeket vagy csomagokat a lehető leggyorsabban megkapják, ezért az Ön üzletmenete a lehető leghatékonyabb kell, hogy legyen.

A lean szemlélet alapelvei

A Lean szemlélet a világ minden területén és iparágában egyre ismertebb, a gyakorlati kivitelezésére viszont kevesen képesek. A Toyotánál hisszük, hogy a lean szemlélet segítségével a legjobbat tudjuk biztosítani ügyfeleink részére. Ismerje meg cikkünkből a lean szemlélet alapjait, illetve azt, hogy miért is érdemes ezt az anyagmozgatás területén is aktívan alkalmazni.

Az egyre fontosabb megkülönböztető tényezővé váló logisztika sokszor létfontosságú az üzleti sikerhez. A nemzetközi trendekkel párhuzamosan, vagyis az e-kereskedelem és a digitalizáció fokozatos térnyerésének megfelelően az anyagmozgatási ipar is gyorsan változik és alkalmazkodik. Az ügyfelek azt várják, hogy a termékeket vagy csomagokat a lehető leggyorsabban megkapják, ezért az üzletmenet leghatékonyabb kialakítása kulcsfontosságú. Ennek a kiépítésében segít a lean szemlélet!

A lean szemlélet a logisztikában

A lean szemléletet sokan sokféleképpen hívják, azonban az alapjuk ugyanaz. Íme a lean szemlélet öt alappillére:

 1. Értékteremtés: Érték mindaz, amit egy szolgáltatás igénybevétele után kézhez kapunk. Minél több értéket nyújtunk ügyfeleinknek, annál nagyobb eséllyel veszik igénybe újból szolgáltatásunkat vagy ajánlanak minket. A lean szemléletben kifejezetten fontos az értékteremtés!
 2. Értékáram: Fontos, hogy az értékteremtő elemeket folyamatokba szükséges rendeznünk a hatékonyság érdekében. Az értékáramnak 5 fő eleme van: tervezés, gyártás, marketing, eladás, valamint újrahasznosítás. A lean elmélet tehát azt mondja, hogy érték ezekből az elemekből jön létre és ezáltal kapunk egy olyan láncot, amellyel hozzátehetünk vállalatunk hatékonyságához.

Nézzünk erre egy konkrét példát! Tegyük fel, hogy egy gyárban terméket állítunk elő. Az előállítás során értéknek számít, hogy a gépek és az emberek ténylegesen előkészítik a terméket és létrejön a forgóeszközökből a végtermék. Ennek hatékonyságát viszont már nem növeli a szükséges logisztika, melynek segítségével a termék a raktárba kerül.

 1. Folyamatos érték-, anyag-, erőforrás- és információáramlás: Fontos a termék, az információ és az egyéb erőforrások folyamatos áramlása, és az, hogy közben ne legyenek felesleges üresjáratok. Ezzel - és a lean szemlélet alkalmazásával - biztosíthatjuk ügyfeleink számára a legjobb és leggyorsabb kiszolgálást.

 2. Húzásos rendszer: Három fő módon állhatunk hozzá a termeléshez: nyomásos rendszer, húzásos rendszer és fogyasztásvezérelt rendszer. Ismerjük meg ezeket jobban a Lean szemlélet keretén belül.
  • A nyomásos rendszer esetén a termelés folyamatos és a készletek felhalmozásra kerülhetnek.
  • A húzásos rendszer esetén a vevői igény határozza meg, hogy mi és miként kerül legyártásra.
  • A fogyasztásvezérelt rendszer során pedig akkor kezdődik a gyártás, ha valamilyen termék fogyóban van.
 1. Folyamatos tökéletesítés: A lean szemlélet alapján egy folyamat mindig lehet jobb, és ezzel aktívan foglalkozni is kell.

Pazarlás és veszteségforrás

A termelés során az egyik legnagyobb problémát a pazarlás és a veszteségek okozzák. A Toyota 7 fő elemet határozott meg ebben a témakörben. Amennyiben a lean szemléletet szeretnénk követni, ezeket feltétlenül gondoljuk át.

 • Túltermelés: gyártunk-e feleslegesen terméket, amiket aztán még szállítani, tárolni kell?
 • Várakozási idő: mennyi a várakozási idő, amíg dolgozóink várnak arra, hogy a következő lépést megkezdhessék?
 • Felesleges szállítás: mekkora területen és mennyi idő alatt szükséges szállítani a termékeket?
 • Felesleges tevékenységek: például olyan termékek gyártása, amelyekre nincs igény, viszont erőforrásokat emésztenek fel.
 • Készletek: vannak-e felesleges készleteink, amit leépíthetnénk?
 • Felesleges mozdulatok: hogyan lehetne a raktári folyamatokat úgy kialakítani, hogy minél kevesebb extra mozdulatot kelljen megtenni a termelékenység érdekében?
 • Selejt: hogyan minimalizálhatnánk a selejtképződést?

Használjuk minél aktívabban a lean szemléletet, hogy elkerüljük a felesleges lépéseket!

A lean szemlélet a logisztikában

A Toyota világszerte ismert egyszerűséget és hatékonyságot előtérbe helyező (lean) szemléletmódjáról, amit folyamatosan fejlesztjük innovatív technológiák alkalmazásával logisztikai műveleteinkben. Célunk az anyagmozgatási megoldások és szolgáltatások terén piacvezetővé válni. Ennek érdekében jelentős erőforrásokat fektetünk a technológia fejlesztésébe és a digitalizációba.

A logisztikai eljárások során alkalmazott lean elvek a következő célkitűzéseinket támogatják:

 • a pazarlás felszámolása,
 • a maximális hozzáadott érték és minőség, amely egyenlő a megfelelő termékek megfelelő helyen és időben történő biztosításával.

Célunk, hogy lean szemlélet alkalmazásával növeljük hatékonyságunkat, és megértsük Önt és az Ön üzletmenetét. Nem csak azért, hogy megoszthassuk a gondolkodásmódunkat, hanem azért is, hogy Önnel együtt dolgozva segíthessük a hatékonyság növelését a folyamat összes lépésében.

A lean alapelveket alkalmazzuk a logisztikai műveleteknél is, a veszteség minimalizálása és a maximális hozzáadott érték teremtése céljából. Célunk, hogy a lean alapelveket minél szélesebb körben alkalmazva minél jobban megértsük az Ön vállalkozását. Céljainkat nemcsak megosztani szeretnénk, hanem együttműködni Önnel és növelni a hatékonyságot a munkafolyamatok minden egyes szakaszában.

Okostargoncák előnyei

Tudta, hogy egy villástargonca-flotta átlagos kihasználtsági szintje csak 35%? Tehát 65%-ban van jelen felszámolható pazarlás, legyen az elvesztegetett idő, költség vagy kár.

Célunk az ügyfeleinkkel folytatott közös munka során megosztani gondolkodásmódunkat, és fokozni az egyes fázisok hatékonyságát a munkafolyamatokban.

A hálózatba kapcsolt villástargoncák használatával Ön irányíthatja a saját folyamatait, minden pazarlást felszámolhat, és egy lean szemléletű üzletmenet felé tehet lépéseket. Képes lesz mérni a hatékonyságot és javulást elérni. Akár a távolból is: egy hálózatba kapcsolt jövőben bárhonnan és bármikor

Tudjon meg többet az okostargoncákról

Lean filozófia a logisztikában

A Toyota cégcsoportban kialakult Lean alapelv világhírnévre tett szert és a folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően új technológiákat vezetünk be a logisztikai tevékenységeinkbe. Annak érdekében, hogy piacvezetővé váljunk az anyagmozgató megoldások és szolgáltatások területén, új technológiákba fektetünk be és elmerülünk a digitális utazás rejtelmeibe.

A Lean alapelveket alkalmazzuk a logisztikai műveleteknél is, veszteség minimalizálása, maximális hozzáadott érték, ami azt jelenti, hogy a megfelelő termék, a megfelelő helyen és a megfelelő időben. Célunk, hogy egybeforrjunk a Lean alapelvekkel és minél jobban megértsük az Ön vállalkozását. Céljainkat nemcsak megosztani szeretnénk, hanem együttműködni Önnel és növelni a hatékonyságot a munkafolyamatok mindenegyes szakaszában.

Lean filozófia a logisztikában
Az félautomata targonca vízszintes szállítást végez

Automata megoldások

Automata targonca- és teherhordó szerkezeteink fejlett és rugalmas megoldásokat kínálnak a hatékonyabb, költséghatékony árumozgatásra. 

Tudjon meg többet >

A Swarm targonca árnyéka

Innováció és jövőbeli technológia

A Toyota értékek és az iparág kihívásai által egyaránt inspirált központban ügyfeleinket szem előtt tartva tervezzük meg az anyagmozgatási megoldásokat.

Tudjon meg többet >

A menedzser az I_Site-ot nézi az iPad-ján

I_Site flottairányítás

Az I_Site összeköti flottáját, összegyűjti az adatokat és áttekintést nyújt a történésekről, valamint információt ad tevékenysége optimalizálásához.

Tudjon meg többet >

Toyota Production System

Gyártási rendszerünk a „lean” alapelveken és a „pull” rendszeren alapul, ami azt jelenti, hogy csak azt gyártjuk le, amit Ön megrendel.

Tudjon meg többet >

Összes törlése