Rugalmasság és nagy áteresztőképesség – az Adveo jelentős előnyökhöz jut a Toyota tárolási megoldásai révén

A Dammartin-en-Goële-ben működő, 23 000 négyzetméteres Adveo-telephely az állványrendszerek tekintetében a logisztikai tervezés nagyszerű példája. Az Adveo regionális csapata és a Toyota Material Handling franciaországi Logistic Solutions támogató csapata harmonikusan együttműködött az új raktározási projekt sikerének érdekében.

Az Adveo bemutatása

Az ADVEO az irodaszerek, szolgáltatások és megoldások nagykereskedelmi forgalmazásának egyik fő európai szereplője. Az ADVEO csoport vezető szerepet tölt be Franciaországban és a Benelux államokban, és több mint 20 000 raktározási egységet forgalmaz ezekből a regionális logisztikai központokból. 
 

Adatok: 

A növekedés a változás ösztönzőereje

Az ügyfelek fejlődésének elősegítése érdekében az Adveo úgy döntött, hogy bővíti terméklistáját. Több mint 20 000 raktáron lévő termékkel az Adveo France rendelkezik a piac legszélesebb termékkínálatával. Ezért elengedhetetlen volt egy új raktár építése a gyors és hatékony elosztás támogatása érdekében. A mai logisztika egyik legfontosabb igénye a sebességi és minőségi követelményeknek való megfelelés. 
Mivel a targoncák tekintetében az Adveo már évek óta kizárólag csak a Toyota szolgáltatásait veszi igénybe, kézenfekvő volt, hogy az új épület elrendezésének megtervezésével, az állványrendszer kialakításával és a targoncák leszállításával is a Toyotát bízták meg. Az új telephely elősegítette az Adveo logisztikájának központosítását a régióban,  

  • emellett növelni kellett a kapacitást és automatizálni a komissiózási folyamatot,  
  • növelni (akár megduplázni) a raktározási kapacitást a magasraktárak
  • bevezetésével (az SKU-k száma és a gyors rotáció alapján), valamint javítani a csoport logisztikai teljesítményét, ami kulcsfontosságú az Adveo fejlődése szempontjából. 

„A projekt kezdetén” – magyarázza Didier Renau, a Toyota Material Handling France raktárrendszerekért felelős értékesítési képviselője – „több javaslatot tettünk különböző raktári elrendezésekre és különböző tárolási megoldásokra , hogy lássuk, melyik modell felel meg legjobban az Adveo összes igényének” Hozzátette: „A követelmények a projekt előrehaladtával egyre szigorúbbak lettek.”  

Az Adveo olyan partnert keresett, aki a projektjüket az elejétől a végéig támogatni tudja. Romain Thénard, az Adveo ellátási láncért felelős igazgatója a következőképpen nyilatkozott: „A mi feladatunk a megrendelések előkészítése, nem pedig a telephelyépítés összes műszaki elemének meghatározása. Nincsenek meg a mérnöki képességeink hozzá.” 

A Toyota segíteni tudott a tervezésben, a megvalósításban, a kivitelezésben és még a finanszírozásban is. 

Teljes körű raktározási megoldás: állványrendszerek, irányítás és anyagmozgató berendezések.

Ebben a projektben 2 nagy terület van. Mindkettő teljesen eltérő felépítésű. Az egyik egy nagyon keskeny folyosókkal rendelkező magasraktár, ahol a VNA-targoncáknak köszönhetően sűrűbbek lehetnek a sorok. A cél az volt, hogy minél több raklapot tároljunk: egy raklap, egy raktári egység. A másik egy hagyományos raktárterülettolóoszlopos targoncákkal, ahol sokkal több földszinti komissiózás folyik. Ezen kívül van egy dinamikus tárolóterület is a kifinomultabb komissiózáshoz, amit az Adveo kifejezetten kért. 

 

Az összes állványrendszer, 7 raktárszint (földszint, 1990, 3030, 4070, 6098, 8126 és 10154 mm) felállítása két szerelőcsapatnak (összesen 8 ember) nyolc hétig tartott. Az irányítási rendszer telepítése további egy hónapot vett igénybe. Körülbelül 290 tonna állványrendszert, 16 000 hálós polcot és 90 dinamikus görgős polcágyat helyeztek el. 

„Nagyon elégedettek vagyunk a döntéseinkkel" – vallja Romain Thénard – „Most már az összes berendezésen elérjük a kívánt teljesítményszintet. Ez elsősorban azért sikerült, mert a helyszínen előzetesen elemeztük és ellenőriztük a tárolóeszközök és az anyagmozgató berendezések kompatibilitását.” Majd így folytatja: „A Toyota ajánlata, amely a költségvetésünkön belül maradt, minden szempontból megfelelt.”  

 

  • Teljes körű ajánlat, beleértve a mérnöki munkát, targoncákat, állványokat, töltőhelyiséget, szolgáltatásokat és még a finanszírozást is.  
  • Központosított tárolás egy telephelyen, rugalmasság a tárolási modellekben (standard és VNA), nagy kapacitás és komissiózási lehetőség a VNA-val. 
  • Regionális kereskedelmi csapatunk és a Toyota Logistic Solutions műszaki támogatói csapatának közös erőfeszítései meghozták a jól megérdemelt sikert, az együttműködés nagyon konstruktív volt. 

További fejlemények

Az ügyfél a hagyományos energetikai megoldást választotta, ami azt jelentette, hogy egy külön töltőhelyiséget kellett építeni az ólomsavas akkumulátorok töltéséhez. A Toyota Material Handlingnél ez a teljes raktározási megoldás részét képezi. Pontosan az, amit Adveo keresett. 

A projekt következő fázisában az Adveo a ToyotaI_Site szolgáltatásával szerelheti fel az operatív irányítást, hogy javítsa a termékek, targoncák, állványrendszerek és a személyzet biztonságát és védelmét, illetve jobban kordában tudja tartani a költségeket. Flottájukat a Toyotától bérelt targoncákkal szándékoznak bővíteni.

Találja meg a legmegfelelőbb állványrendszert
Összes törlése