Lean assessment

A racionalizált vállalattá való válás útjának első lépése ideális esetben az, ha szakértők segítségével felméri a cég jelenlegi állapotát. A felmérést racionalizálási szakértőnek kell elvégeznie, aki tudja, hogy milyen lépések szükségesek, és igény esetén tájékoztatást ad ezen lépések végrehajtási sorrendjéről is.

5 nap alatt a helyszínen Önnel együtt elvégezzük a racionalizálási értékelést. Az értékelés során megvizsgáljuk a folyamatok működését, a vállalat vezetését, valamint a racionalizált rendszer alapjait jelentő munkatársak tevékenységét.

A felmérés alapját az ún. „genchi genbutsu” módszer képezi, és a teljes eljárás során szoros együttműködést feltételez az Ön részéről, illetve azt, hogy egy kollégája folyamatosan velünk legyen, és segítsen nekünk. A „genchi genbutsu” kifejezést azt jelenti, hogy közvetlenül a forráshoz megyünk, és ott magunk vizsgáljuk meg a történéseket. A felmérés viszonylatában ez azzal jár, hogy különösen alaposan vizsgáljuk meg a gemba folyamatokat, mivel véleményünk szerint ez tekinthető igazán értékteremtő szakasznak.

A projekt szempontjából a következő elemek különösen fontosnak tekinthetők:

- Folyamat: Alaposan elemezzük a rendelkezésre álló adatokat és anyagokat az átfutási idő meghatározása, a muda (selejt) állása, a szűk keresztmetszetek megállapítása érdekében. Több folyamatot és eljárást is megvizsgálunk a pontos adatok meghatározása érdekében; többek között kíváncsiak vagyunk az átfutási időkre, a ciklusidőkre, az ütemidőkre, a beállítási időkre, a folyamatok fluktuációjára stb.

- Vezetés és menedzsment: A sikeres racionalizálási átalakulás első lépése mindig a vezetés elkötelezettsége. Ennek elősegítése érdekében megvizsgáljuk, hogy normál körülmények között hogyan kezelik a cégnél a különféle folyamatokat. Megtekintjük a napi értekezleteket, a vezető megbeszéléseket, a napi munkában való részvételt stb. Azon túl, hogy megkérdezzük a vállalatnál fontos szerepet betöltő munkatársakat, például a felső és középvezetőket, kikérjük az operátorok, a támogatást végzők stb. véleményét is, hogy átfogó képet kapjunk a vezetés és a menedzsment aktuális állapotáról.

- Emberek: a racionalizálási átalakulás során alkalmazott mottónk: „középpontban az emberek”. A racionalizálást célzó projektek a munkatársak bevonásának és részvételének hiánya miatt gyakran idejekorán befejeződnek. A racionalizálást célzó folyamat már az első lépéstől kezdve csapatmunka, és a sikeres végrehajtás érdekében minden érdekelttől aktív részvételt követel meg.

Az értékelés végén átadott összefoglaló jelentésben szerepelni fognak a javítandó területek. Az értékelésben arra is javaslatot teszünk, hogy a végső cél elérése érdekében mely lépéseket kell elsőként végrehajtani. Amennyiben a végrehajtási szakasz során is igényli segítségünket, javaslatainknak megfelelően szívesen adunk iránymutatást. Amennyiben érdekli, bővebben olvashat módszereinkről, amelyekkel az eljárások ügyfeleknél való bevezetését segítjük.

Ha többet szeretne tudni erről a modulról, vagy szakértőnkkel szeretné felvenni a kapcsolatot, töltse ki az alábbi űrlapot, mi pedig lehetőség szerint minél hamarabb felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Vissza a Toyota Lean Akadémiához >>

Lépjen kapcsolatba Lean csapatunkkal

Igen, szeretnék friss információkat kapni a jövőbeli lean képzésekről, betekintésről, tippekről és trükkökről.
Összes törlése