Lean átalakulás

Sok optimista üzleti tervvel induló racionalizálási projektet ismerünk, amely sikertelenséggel és a kezdeményezés létjogosultságát megkérdőjelező kimenettel zárult. Általában nem a sikertelen projekt pénzügyi vonatkozásai a legfájóbbak, hanem sokkal inkább a cégbe vetett hit és remény elvesztése.

Átalakulási programjaink azon vállalkozásoknak szólnak, amelyeknél teljes körű racionalizálási folyamat lebonyolítására van szükség, ahol javaslatokat kell tenni a munkafolyamatok és a vezetési struktúra javítására, és ezzel együtt személyzeti képzést kell tartani, illetve a bevezetés során folyamatosan támogatásra van szükség. Átalakulási programunk többnyire az általunk kínált valamennyi elemet tartalmazza; így szerepel benne értékelés, jishuken, Academy program és képzés is. A standard képzés annyiban tér el, hogy a racionalizálási átalakulást taglaló Lean többet foglalkozik a folyamatokkal, és nagyobb mértékű átalakulást irányoz elő a vezetés és a vezetési struktúrák terén. Valószínű, hogy ezeken a képzéseken a racionalizálási tanácsadással és képzéssel karöltve több jishukent is elvégzünk.

A Toyotánál hisszük, hogy a vállalati kultúra átformálásának és a racionalizált módszerek bevezetésének csak egyetlen formája létezik. Ez pedig az, hogy a felső vezetés a mindennapi termelésben és gyártásban aktívan részt véve veszi át az irányítást. A helyszínen való megjelenés és a közvetlen irányítás alkotja a Toyota egyik alapvető értékének az alapját, ami a genchi genbutsu néven is ismert. A „genchi genbutsu” kifejezést azt jelenti, hogy közvetlenül a forráshoz megyünk, és ott magunk vizsgáljuk meg a történéseket. Ez a megközelítés számos jól működő viselkedési forma, többek között a csapatmunka, a tényeken nyugvó megközelítés, a folyamatalapú módszer stb. alapját képezi. A genchi genbutsu módszert alkalmazó vállalati vezetés dolgozók közötti megjelenése motiválón hat a munkatársakra, ami a racionális átmenet sikere szempontjából elengedhetetlen.

A racionalizálást célzó átalakulási programjaink ehhez a cég teljes egészét bevonják a folyamatba, ezzel megelőzve az esetleges kudarcokat. A racionális átmenet során egy ún. irányító bizottságot állítunk fel, amelynek kiemelt feladata a bevezetés folyamatos felügyelete és irányítása. Az irányító bizottság az ügyfél projektszponzorából (a felső vezetés képviselőjéből), egy vezető TLA-tanácsadóból, az ügyfél projektmenedzseréből, egy TLA-projektmenedzserből, valamint az ügyfél által kiválasztott további munkatársakból áll.

A változtatások nyomán létrejövő holisztikus megközelítés végül teljes körű racionális átmenetet eredményez. A szolgáltatás részét képezi az értékelés, a tervezés és a racionális átmenet tanácsadók általi formálása. A Toyota célkitűzéseinek eléréséhez az alábbiak elengedhetetlenek:

- Képzés és oktatás
- Értékelés és tervezés
- Kaizen
- Megerősítés és terjesztés
- Yokoten
- Fenntartás

Az átalakulás különféle fázisokra osztott bevezetési terv alapján megy végbe. Az egyes fázisok tervezése és kivitelezése a feltárt lehetőségek fényében, valamint a racionalizálási értékelés során feltárt hiányosságok tükrében történik.
- Lehetőség a létesítményeinkben lefolytatott gyárlátogatásokra
- Ismeretfejlesztő képzések felső vezetőknek
- Racionalizálási képzések és értékelés az átalakulási folyamat részeként
- Irányító bizottságok és utánkövető megbeszélések
Itt szoros, egyöntetű és megbízható együttműködésre van szükség a változás és a kitűzött célok eléréséhez.

A cég általi bevezetés általában 12–24 hónapot vesz igénybe, amelyből a Toyota racionalizálási szakértői körülbelül 100 napon vannak jelen.

Ha többet szeretne tudni erről a modulról, vagy szakértőnkkel szeretné felvenni a kapcsolatot, töltse ki az alábbi űrlapot, mi pedig lehetőség szerint minél hamarabb felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Vissza a Toyota Lean Academy-hez >>

Lépjen kapcsolatba Lean csapatunkkal

Igen, szeretnék friss információkat kapni a jövőbeli lean képzésekről, betekintésről, tippekről és trükkökről.
Összes törlése