A Metro Madrid 65%-kal kevesebb helyet használ a Toyota AutoStore rendszerével

A Metro Madrid logisztikai központja a város peremén található annak érdekében, hogy az alkatrészeket a lehető leghatékonyabban szállíthassák a városközpont több mint 300 helyszínére. Az idő és a hatékonyság itt döntő fontosságú. A Metro Madrid a jövőbeni bővítésre való tekintettel magas sűrűségű tárolási megoldást keresett. A Toyota Material Handlinggel együttműködve talált megoldást a kihívásra.

A Metro Madrid bemutatása

A Metro Madrid a spanyol főváros legnagyobb tömegközlekedési vállalata, amely naponta több mint 2,5 millió utast szállít. A szolgáltatásokról több mint 7000 alkalmazottjuk gondoskodik. Logisztikai mikroteljesítő központjuk a város peremén helyezkedik el, hogy biztosítsa az alkatrészek gyors eljutását a belvárosi helyszínekre. A folyamatos szolgáltatás biztosítása érdekében a Metro Madrid automatizált tárolási és visszakeresési megoldást keresett az alkatrészosztály számára 2023 májusától kezdve AutoStore tárolási és teljesítési megoldással dolgoznak.

Adatok

  • Vállalat: Metro Madrid
  • Hely: Madrid, Spanyolország
  • Szektor: Tömegközlekedés
  • Alkalmazási területek: AutoStore (AS/RS)
  • +/- 40 000 alkatrész tárolása

Automatizálás a Metro Madrid mikroteljesítő központjában

A Metro Madrid, a spanyol főváros legnagyobb tömegközlekedési vállalata számára, amely naponta több mint 2,5 millió utast szállít, kiemelt jelentőségű, hogy folyamatos szolgáltatást biztosítson. Ennek érdekében logisztikai központjuk a város peremén található, lehetővé téve az alkatrészek gyors szállítását a több mint 300 madridi helyszínre.

A város szélén található ilyen logisztikai központokat mikroteljesítési központoknak nevezik.  „A mikroteljesítési központ egy kis logisztikai raktár, amely főként városi környezetben található" – mondja Guillermo Albaladejo, a Toyota Material Handling Europe Logistic Solutions Integration ügyvezető igazgatója. „Ezekben a csomópontokban a logisztikai automatizálással nagy hatékonyság érhető el.”

 

A legjobb megoldás az AutoStore

A Metro Madrid logisztikai központja optimalizálása érdekében egy speciális automatizált megoldás után kutatott. Rafael Villa, a Metro Madrid logisztikai vezetője kiemelte, hogy az integrátor kiválasztása során kulcsfontosságú volt, hogy megbízható és hosszú távú kapcsolatra alkalmas partnert találjanak.

A Toyota Material Handling és a Metro Madrid közötti együttműködés az aktuális folyamatok alapos elemzésével kezdődött. Fontos volt a közös egyeztetés is annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb technológiát válasszák ki. Az adatok elemzése után úgy döntöttek, hogy egy kompakt automatizált tároló- és visszakereső rendszert (AS/RS) alkalmaznak. A megrendelések és az alkatrész-szortírozás típusa alapján, valamint a jövőbeli bővítésre való tekintettel az AutoStore megoldás bizonyult a legmegfelelőbbnek. Az AutoStore telepítése során a TMHE a Toyota Advanced Logistics Grouphoz tartozó Bastian Solutions vállalattal működött együtt.

Milyen előnyökkel jár mindez a Metro Madrid számára?

A Metro három szempontból értékelte a befektetés megtérülését.

  • Az automatizált rendszer segítségével hatékonyabb szolgáltatást nyújthatnak az alkatrészek raktározása és kiszállítása terén, ami növeli az általuk biztosított szolgáltatás színvonalát. Nemcsak az alkatrészek kerülnek gyorsabban oda a megrendelést kezelő személyhez, hanem a darabok raktárba helyezése is felgyorsul. Ezáltal hatékonyabbá válik mind a személyzet munkája, mind pedig a raktározási folyamat.
  • Másodsorban, az AutoStore innovatív AS/RS kockája jelentős helymegtakarítást tesz lehetővé a raktárban. „Több mint 65%-kal sikerült csökkentenünk a korábbi helyigényünket” – mondja Rafael Villa.
  • Arról sem feledkezhetünk meg, hogy más KPI-k és a belső ügyfelek számára nyújtott szolgáltatások színvonala is javult. A rendelési hibák becsült száma több mint 80%-kal csökkent. A folyamatosság és megbízhatóság is jelentős mértékben javulni fog, becslések szerint több mint 70%-kal csökken az állásidő.

 

Hogyan tovább?

A következő lépés az, hogy a komissiózási folyamat automatizálásának első lépéseként a kis és közepes méretű alkatrészek AutoStore rendszerbe való integrálására összpontosítanak. Ezután tervezik a nehezebb és terjedelmesebb alkatrészek mozgatásának automatizálását végző raklapszállító beépítését.
„A Metro tovább halad a megkezdett úton, egyre nagyobb egységeket automatizálunk, és robotokat fogunk be a komissiózáshoz is. Mi pedig továbbra is segítjük őket – zárja mondanivalóját Guillermo.

Több információ a raktári automatizálásról
Összes törlése