Hidrogén üzemanyagcellás technológia

A hidrogén üzemanyagcellás targoncák ötvözik az elektromos targoncák fenntarthatóságát a belsőégésű motorok praktikusságával és rövid újratankolási idejével.
;

Az üzemanyagcellás technológia és a targoncák

Valamennyi iparágban törekednek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák bevezetésére, ami a legtöbb esetben az elektromos energia használatát jelenti. Ennek eredményeképpen megnövekedett az igény mind a villamos energia, mind az azt biztosító infrastruktúra iránt; elég csak arra gondolni, hogy hány elektromosautó-töltőt telepítettek a közlekedési csomópontokra.

A raktárak elektromos áramot szeretnének felhasználni, ugyanakkor nem akarják, hogy korlátozza őket a hálózat kapacitása vagy az akkumulátorok töltéséhez szükséges idő. Ezért hasznosak az üzemanyagcellás targoncák. Hidrogénnel működnek, 2–3 perc alatt teljesen feltöltődnek, zöld hidrogén használata esetén nulla a kibocsátásuk, és a hidrogén könnyen tárolható a telephelyen, így az ellátás a Ön kezében van. 

A Toyota targoncák 90%-a elektromos, beleértve a lítiumion-akkumulátoros és hidrogénüzemű targoncákat is. A Toyota hidrogénes targoncákkal kapcsolatos tapasztalatai több mint 15 évre nyúlnak vissza.

Hogyan működik a hidrogén üzemanyagcellás targonca?

A targoncák üzemanyagcellás rendszere az üzemanyagcellákból, a 350 baros hidrogéntartályból, a felesleges energia átmeneti tárolására szolgáló kis lítiumion-akkumulátorból és egy ventilátorból áll. Mindez egy hagyományos ólomsavas akkumulátor méretű házban kapott helyet, és viszonylag könnyen beépíthető a hagyományos elektromos targoncákba.

Az üzemanyagcellákban a hidrogén levegővel keveredik, amely során a levegőben lévő oxigénnel reakcióba lépve víz keletkezik. E kémiai reakció során elektromos energia szabadul fel; ezt az energiát összegyűjtik és a villástargonca meghajtását, emelő- és billentőőrendszerét működtető villanymotorok meghajtására használják.

Szeretne többet megtudni a hidrogén üzemanyagcellás targoncákról? Olvassa el a gyakran ismételt kérdéseket az üzemanyagcellákkal kapcsolatban >>

Érdemes üzemanyagcellás targoncát használnom?

Nem tudja, hogy a hidrogén megfelelő-e? Csak az alábbi kérdéseket kell feltennie. Ha mindegyikre nemmel válaszol, akkor valóban érdemes más energiaforrást keresnie. Minél több igen választ ad, annál valószínűbb, hogy a hidrogén üzemanyagcellás targoncák jelentik a legjobb megoldást.

Önértékelési kvíz

Honnan származik a hidrogén?

Az energiaminőségű hidrogént úgy nyerik, hogy leválasztják a többi elemről azokban a molekulákban, amelyekben előfordul (például víz, szénhidrogének és biomassza). Ennek két legelterjedtebb módszere a gőzreformálás és az elektrolízis. Ezek közül az elektrolízist tartják a legtisztább eljárásnak. Ha ezt az elektrolízist megújuló energiaforrás (például napenergia vagy szélenergia) hajtja, a végtermék „zöld hidrogénnek” minősülhet.

Előállíthatok saját hidrogént? 

Lehetőség van saját hidrogén előállítására a helyszínen, saját elektrolízisberendezéssel. Alternatív megoldásként a hidrogén a tetőn vagy a föld alatt elhelyezett vezetékek, gázpalackok vagy speciális pótkocsik segítségével is biztosítható, vagyis a tárolás és a tankolás történhet beltéren vagy kültéren. 

 

A hidrogén üzemanyagcellák előnyei

A hidrogén üzemanyagcellás energia régóta környezetbarát lehetőségnek számít, ráadásul ma már praktikus is. A hidrogén üzemanyagcellás targoncák jellemzői:

Fenntarthatóság ikon

Fenntarthatóság

A targoncák nulla károsanyag-kibocsátással működnek, mivel a desztillált víz az egyetlen hulladéktermék. A „zöld hidrogén” használata a hidrogén teljes életciklusát szén-dioxid-semlegessé teszi. Mivel semmilyen mérgező vegyi anyag nem jön létre biztonságosan üzemeltethetők.

Megbízhatóság ikon

Megbízhatóság

A hidrogén üzemanyagtartályok hosszú élettartamúak és alacsony karbantartási igényűek. A használat során nem következik be teljesítményveszteség, és az akkumulátor élettartamának csökkenése nélkül lehetséges az alkalomszerű töltés.

Termelékenység

Az újratöltés mindössze 2–3 percet vesz igénybe, és nincs szükség akkumulátorcserére. A hidrogén többféleképpen tárolható, és nincs szükség külön tárolóra vagy szellőzőrendszerre. Emiatt lesz a hidrogén üzemanyagcellás jármű rendkívül termelékeny.

Rugalmasság

A tankolás kültéren és beltéren egyaránt elvégezhető, és alacsony hőmérsékleten is bármikor elvégezhető. A tartályok utólagosan felszerelhetők a meglévő targoncákra, ráadásul nem foglalnak túlzottan nagy helyet.

Befektetési szempontból megéri az üzemanyagcella?

Az üzemanyagcellás targoncákra való áttérés előfeltétele, hogy a létesítményben megfelelő hidrogén-utánpótlási infrastruktúrát kell kiépíteni. Ez a befektetés az üzemeltetési költségek rendszeres megtakarításai révén azonnal megtérül. Az, hogy mennyi idő alatt térül meg teljesen, az üzem jellegétől függ. Ezeket mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, mielőtt eldönti, hogy az üzemanyagcella megfelelő-e az Ön számára.

Mikor érdemes hidrogént használni?

Általánosságban elmondható, hogy üzleti szempontból az üzemanyagcellás megoldásnak az egy helyen működő nagy flották esetében van igazából létjogosultsága. Azok az üzemek, ahol a targoncákat több műszakban használják, vagy ahol gyakran cserélik az akkumulátort, szintén gyorsabban megtérülésre számíthatnak.

Vannak azonban más tényezők is, amelyeket a vásárlás előtt érdemes megfontolni. Ha biztos szeretne lenni abban, hogy a legjobb döntést hozza meg, töltse ki az oldalon található kvízt.

Üzemanyagcellás megoldások

A Toyota elektromos targoncákból álló flottájának mintegy 90 százaléka jelenleg üzemanyagcellás technológiával kapható, és folyamatosan bővítjük az üzemanyagcellás targoncák választékát. A hidrogénenergiát saját japán és olaszországi gyártóüzemünkben használjuk, ahogyan franciaországi, norvégiai és finnországi partnereink is ezt használják. A gyakorlati tapasztalatok nyomán első kézből szereztünk ismereteket a hidrogénenergia bevezetésével kapcsolatos követelményekről, lehetőségekről és nehézségekről. A megszerzett tudást lehetőség szerint átadjuk ügyfeleinknek.

Szeretne többet megtudni a hidrogén üzemanyagcellás targoncákról? GYIK-oldal elolvasása >>

Szeretne többet tudni?

A Toyota helyi képviselője szívesen ismerteti Önnel kínálatunkat, és tanácsot ad, hogyan használhatja ki a legjobban az üzemanyagcellás targoncákat.

Kapcsolatfelvétel

Vásárlói beszámoló

 

A hidrogénüzemű targonca ígéretes visszajelzéseket és számos pozitív reakciót kapott az AET-nél:

"A targonca használata után összehasonlíthatjuk a hidrogénes targonca jellemzőit az elektromos targonca előnyeivel: szabályozható, mozgékony, szinte teljesen csendes és kipufogógázt sem bocsát a levegőbe. Ráadásul egy hosszú és különösen produktív nap után azonnal feltölthetjük a targoncát."

Luc De Ben, AET, támogatási koordinátor
Olvassa el a teljes esettanulmányt>>

Ezt is érdemes elolvasni

Minden, amit az üzemanyagcellás meghajtású villástargoncákról tudni érdemes

Mi az az üzemanyagcella-technológia, hogyan működik, és megfelelő-e az adott felhasználási területre? Olvassa el a GYIK oldalunkat az üzemanyagcella-technológiával kapcsolatos általános kérdésekről.

Tudjon meg többet >

Hogyan növelje targoncája teljesítményét

A belsőégésű motoroktól az üzemanyagcellás technológiáig rendelkezünk azokkal az energetikai megoldásokkal, amelyek a legjobban illeszkednek az Ön működéséhez. Tudjon meg többet targonca energia megoldásainkról.

Tudjon meg többet>>

Lítiumion: Jövő a jelenben

Karbantartásmentes akkumulátorok, amelyek lehetővé teszik, hogy a targoncák éjjel-nappal működjenek. Tudjon meg többet lítiumion-akkumulátorainkról, amelyek következő Toyota targoncájának energiaforrásai lehetnek.

Tudjon meg többet >

Emberek targoncát néznek

Fenntarthatósági tervünk

Együtt változást érhetünk el, maximalizálva a biztonságot, csökkentve a környezetre gyakorolt hatást és optimalizálva az üzleti folyamatokat. 

Tudjon meg többet >

Összes törlése