Raklap útmutató

Szabványos raklap mérete

Mit nevezünk raklapnak?

A raklap egy hordozható, horizontális, merev állvány, amit az egységáruk összerakodására, tárolására, egymásra rakására, kezelésére és szállítására használnak, és gyakran felépítménnyel látják el. Európai szabvány megfelelőségét az EUR jelölés mutatja. Az első raklapokat a II. Világháború alatt gyártották.

A raklap készülhet fából, műanyagból, esetleg fémől, mindez attól függ, hogy milyen környezetben, milyen áruk tárolására fogják használni ezeket.

Mekkora egy szabványos raklap?

A raklapok méretére nincs nemzetközi szabvány, így a raklapok mérete, felépítése és a velük kapcsolatban használt terminológia szinte minden országban más. Ettől függetlenül léteznek országon belül érvényes és nem hivatalos szabályozások, ezért tanácsos a helyi illetékes szervezet útmutatását kikérni.

Nem minden ipari targonca alkalmas az összes típusú raklaphoz. A villák specifikációjának meghatározása előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni a raklapok és a teher méreteit (a túlnyúlást).

Az egyben kezelt rakományok súlya és tartalma befolyásolja a súlypont alakulását, ezáltal a raklapozáshoz használt targonca maradványkapacitását.

A fából készült raklapok mérete a használattól függően országonként eltérő. Európában a leginkább elterjedt raklapméret az 1200x800 mm.

Az EUR raklap tulajdonságai

Mit kell tudni az EUR-raklapokról?

  • Az EUR-raklapokban 78 darab, megadott típusú, előre meghatározott sorrendben bevert szög található. 
  • A raklap önsúlya 20 és 25 kg között mozog.
  • A raklaphoz kizárólag száraz fát szabad felhasználni, hogy később ne penészedjen be.
  • A baloldalt lévő saroklábon az EPAL emblémája látható.
  • A középső lábon a gyártó kódja, valamint a bevizsgálást végző hatóság, illetve a bevizsgálót kijelölő vasúttársaság emblémája látható.
  • A jobb oldali saroklábon az EUR-embléma látható.
Epal raklap mérete

Nyitott raklap (EUR, EPAL raklap)

4 oldalról felvehető palettának, blokkpalettának vagy Euro raklapnak is hívják.

Blokk felépítésű két-két fenéklemezzel oldalon és középen. A rakodólap a két nyitott és a két zárt, fenékdeszkákon keresztüli oldalról egyaránt kezelhető. Lényegében valamennyi ipari targoncával könnyen kezelhető, a felvételt a nyitott oldalrés, a fenékdeszka és a speciális alakú sarkok könnyítik meg.

Ezt a raklapot gyakran használják Európában (Nagy-Britannia kivételével).

Fenékdeszkás raklap

Fenékdeszkás raklap (CHEP-raklap)

4 oldalról felvehető paletta, blokkpaletta, fenékdeszkás paletta vagy GKN paletta néven is ismert.

Blokk-konstrukció fenékdeszkákkal négy oldalon és középen. 4 irányból fenékdeszkákon keresztüli belépéssel, így mind a 4 irányból kezelhető. Lényegében valamennyi ipari targoncával könnyen kezelhető, támasztókaros targoncákkal azonban nem emelhető. Az alakos fenékdeszkák megkönnyítik a villák belépését.

Ezt a raklapot gyakran használják Nagy-Britanniában.

Stringer raklap

Stringer raklap

4 oldalról felvehető paletta, gyámos blokkpaletta, fenékdeszkás paletta, zöldséges paletta, GMA-raklap (USA) és CPC-raklap (CDA) néven is ismert.

A raklapot oldalgyámos kialakítás és villakivágások jellemzik. A rakodólap a két nyitott és a két zárt, fenékdeszkákon keresztüli oldalról egyaránt kezelhető. Ez a raklap kézi és elektromos emelőkocsikkal, illetve magasemelésű támasztókaros targoncákkal is szállítható.

Az alacsony profilú villákkal, amilyenek a tolóoszlopos, szélesterpeszű és ellensúlyos gépeken vannak, az oldalgerendánál is meg lehet emelni a raklapot. Az alakos fenékdeszkák megkönnyítik a villák belépését.

Ezt a raklapot gyakran használják Észak-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

Oldalgerendás raklap

Oldalgerendás raklap

2 oldalról felvehető rakodólap, gyámos blokkpaletta, fenékdeszkás rakodólap néven is ismert

Ez az oldal- és középgyámos blokk-kivitelű raklap csak 2 irányból kezelhető. Lényegében valamennyi ipari targoncával
könnyen kezelhető, támasztókaros targoncákkal azonban nem emelhető. Az alakos fenékdeszkák megkönnyítik a villák belépését.

Ezt a raklapot leginkább Afrikában és Ázsiában használják.

Gyakran ismételt kérdések

12 ok, amiért a BT Lifter a legjobb választás

A tartósság, az egyszerűség és a környezetbarát működés alapértékeire építő, kézi raklapemelők és felrakó targoncák teljes körű kínálatát nyújtó BT Lifter sorozat immár több mint 60 éve magasra helyezi a mércét a megbízhatóság és teljesítmény terén.

Fedezze fel az összes hasznos tulajonságot

Miért a Toyotát válasszam?

Büszkék vagyunk arra, hogy a világ első számú minőségi anyagmozgató berendezések gyártója vagyunk. Tudjon meg többet az előnyeinkről és lépjen velünk kapcsolatba.

 

Bővebb információ

Bt lifter termékpaletta

BT Lifter kiállja az idők próbáját

A BT Lifter páratlan tartósságához nem fér kétség. A munkaciklus-tesztek során más márkákhoz képest ötszörös élettartamot felmutató BT Lifter messze a legalacsonyabb életciklusköltséget biztosítja.

 

Fedezze fel a BT Lifter termékpalettát

BT Levio termékpaletta

Paletta szállító raktári targoncák

BT Levio gyalogkíséretű és padozattal ellátott targoncái széles választékkal rendelkeznek a teherbírás terén is.

Az összes termék megtekintése

Összes törlése