;

Mennyit emelhetek fel a targoncával?

Ismerje meg a targonca kapacitását

A targonca tényleges kapacitásának kiszámítása

Minden targoncavezető jól tudja, hogy az emelővillás targonca rakodása és manőverezése sokkal nehezebb, mint amilyennek látszik. A teher biztonságos felvétele, mozgatása és lerakása összetett feladat, amelyet a gravitáció nem mindig könnyít meg. Az emelővillás targonca rakománykezelési képessége is sokkal több tényező függvénye, mint azt az ember elsőre gondolná. Ha egy targonca névleges kapacitása 2,0 tonna, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy eddig a határig minden terhet képes is megemelni. Ebben az útmutatóban válaszolunk néhány, a targonca kapacitásával kapcsolatos leggyakoribb kérdésre, és megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani, hogy egy targonca valójában mekkora terhet képest megemelni.

Mi a különbség a teherbírás és a maradványkapacitás között?

Az emelővillás targoncánál meg van adva a terhelhetőség vagy a névleges kapacitás értéke. Ez az a maximális tehernek felel meg, amelyet a gép egy előre meghatározott magasságra emelhet, feltéve, hogy a terhelési középpontja egy adott helyen van.

Ha a terhet az adott magasság fölé kell emelni, vagy a terhelési középpont messzebb van, a kapacitás csökken. A maradványkapacitás az a tényleges emelési képesség, amellyel a targonca egy adott helyzetben jellemezhető. Ez az érték nem lehet kevesebb, mint a névleges kapacitás.

Mi a terhelési középpont?

A terhelési középpont a villa függőleges felülete és a teher súlypontja között mérhető vízszintes távolság. A normál terhelési középpont a targonca névleges kapacitásától függően változik, és a következők egyike lesz:

0–1000 kg: 400 mm

1001–5000 kg: 500 mm

5001–10000 kg: 600 mm

Bizonyos esetekben a targonca terhelési középpontja eltérhet a fenti szabványos példától, ezért mindig ellenőrizze a targonca adatlapját.

Hogyan befolyásolják az emelővillás targonca tartozékai a kapacitást?

Az emelővillás targonca tartozékának felszerelése csökkenti a targonca emelési kapacitását, elsősorban a többletsúly miatt, másodsorban pedig azért, mert a targonca terhelési középpontját általában előrébb viszi. Ha nem biztos benne, hogy egy adott tartozék milyen mértékben csökkenti a targonca kapacitását, mielőtt felszerelné a targoncára, beszéljen a termék értékesítési képviselőjével.

Milyen kapacitásra van valójában szükségem?

Ez függ a szállítani kívánt teher típusától, valamint attól, hogy milyen magasra kell felemelni a terhet. Először néhány alapvető kérdést kell feltenni:

  • Milyen nehéz a teher? Mérje meg annak a legnehezebb raklapnak a súlyát, amelyet a műveletek során fel kell emelnie. Jobb óvatosnak és körültekintőnek lenni, semmint túlterhelni a targoncát.
  • Milyen magasra kell emelni? Vegye a legmagasabb polcot, amelyet el kell érnie, és adjon hozzá egy 200 mm-es biztonsági távolságot.
  • Milyen hosszú a legnagyobb teher? Ne feledje, hogy a hosszabb terhek kitolhatják a terhelési középpontot.
  • Milyen típusú tartozékokat használ az emelővillás targonca? Figyelembe kell venni a tartozékok súlyát és helyzetét is.

Névleges és maradványkapacitás - példa a Traigo 48 típusra

A targonca névleges kapacitása a modelltől és a targonca (ellen)súlyától függ. Az alábbi példában a Traigo48-8FBE16T névleges kapacitása 1,6 tonna. A táblázatban látható, hogy a gép maradványkapacitása 1,6 tonna, amennyiben a terhelési középpont magassága 500 mm, az emelési magasság pedig legfeljebb 5000 mm.

Ha azonban a terhet 5000 mm fölé szeretné emelni, vagy ha a terhelési középpontot elmozdítja, látni fogja, hogy a tényleges emelési kapacitás csökken. Ez lesz a maradványkapacitás. A terhelési középpontot egyéb tényezők is befolyásolják; például a villára szerelt kiegészítők, a villa hossza, a teher alakja stb. Ha ezen tényezők közül legalább egy befolyásolja a terhelési középpont helyzetét, pl. 1000 mm-re áthelyezve azt, a táblázatból látható, hogy a maradványkapacitás csak 990 kg.

Névleges kapacitás 1,6 tonna

Maradványkapacitás:

  Load center (mm)
Height (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* A névleges kapacitás annak a súlynak felel meg, amelyet a targonca szabvány terhelési középpont mellett adott magasságba képes emelni.

Nominal capacity

A biztonság az első

Targonca kiegészítők

és teherközéppont-magasságot, valamint a tárolóhelyek méretét számítsa ki. Arról is meg kell győződni, hogy a villástargoncák képesek elvégezni a nekik szánt munkákat – ami azt jelenti, hogy nem csak névleges kapacitásukat, hanem az adott helyzetben használható maradványkapacitásukat is figyelembe kell venni.

Minden targoncának van egy terhelési kapacitási táblázata, amely a különböző magasságokban és teherközéppontok mellett felemelhető tényleges súlyt jelzi. A táblázat segít meghatározni, hogy a megvásárolni kívánt targonca megfelelő-e az elvégezni kívánt munkákhoz.

A Toyota Material Handling targoncák széles választékát kínálja 1,0 tonnás, háromkerekű elektromos targoncától 8,0 tonnás, nagy teljesítményű elektromos vagy motoros opcióig. Ha meg szeretné tudni, hogy melyik targonca a legmegfelelőbb az Ön számára, böngésszen kínálatunkban, vagy forduljon termékszakértőinkhez.

Termékkínálatunk

Tudjon meg többet

Elektromos ellensúlyos targonca rakodás közben

Elektromos ellensúlyos targoncák

Az igen strapabíró Toyota elektromos ellensúlyos targoncák bel- és kültéri anyagmozgatási feladatok széles skáláján vethetők be

Tudjon meg többet >

Belsőégésű motoros ellensúlyos targoncák kültéri munkavégzésen

Belsőégésű motoros ellensúlyos targoncák

Tonero modellek széles választéka könnyű, közepes vagy akár nagy igénybevételű rakodáshoz tervezve, ezek a targoncák jobb gyorsulást és emelési sebességet kínálnak, ezáltal növelve a produktivitást.

Tudjon meg többet >

Összes törlése