A villahosszabbítók használatának szabályai

Kétféle villahosszabbító létezik: nyitott és zárt. A zárt villahosszabbítók általában erősebb konstrukciójúak, és gyakran nagyobb terhelésre vannak méretezve, mint nyitott társaik.

Mindkét villahosszabbító közös jellemzője, hogy az ISO 13284 szabvány szerint tervezték őket.

A súlypontnak a targonca fővilláján kell lennie. Az ISO 13284 szabvány előszava szerint a hosszabb áruk kezelésére a hosszabbítóvilla gazdaságos megoldásnak ígérkezik. A szövegben az is szerepel, hogy a zárt hosszabbítók előnyösebbek a nyitott változatoknál. A legjobb és legelőnyösebb megoldás, ha a targoncán hosszabb alapvilla van.

A szabvány kimondja, hogy a villa végén lévő terhekhez a nyitott (alj nélküli) villahosszabbítókat nem szabad használni. Új villahosszabbító vásárlásakor fontos, hogy legyen rajta jelölés, amely szerint a villa megfelel a hatályos szabvány követelményeinek. A villahosszabbítók méretének és a gyártó kódjának is rendelkezésre kell állnia.

Teherbírás

A villahosszabbító teherbírása általában alacsonyabb, mint a targonca saját villájáé. A targonca saját villájával ellentétben a villahosszabbítókat az éves ellenőrzések során nem kell ellenőrizni.

Javasoljuk azonban, hogy a targonca napi ellenőrzésénél a villahosszabbítókat is ellenőrizze, és a sérült hosszabbítókat cserélje ki.

A targoncák saját villáját rendszeres villatesztekkel kell ellenőrizni.

Villaellenőrzés

Ellenőrzés:

  • repedések a villán
  • a villa állásszöge
  • egyenesség
  • magasságkülönbség
  • zárhatóság
  • villaszár kopása
  • tengely kopása
  • sarok kopása

Maximális hossz

Ahhoz, hogy a meglévő villákra villahosszabbítót lehessen szerelni, a villának legalább 750 mm hosszúnak kell lennie.

A villahosszabbítót a teljes hossz legalább 60%-ban meg kell támasztania a villának

vagyis a súlypont mindig az alsó, fővillán lesz, feltéve, hogy a hosszabbító a kezelni kívánt teherhez való.

Ha az alsó villán kívül eső terheket kezel, zárt villahosszabbítót kell használni. Arról is meg kell győződni, hogy a villák elbírják-e a kezelendő terhelést. Az ellenőrzés igény szerint történik, és az eredményét a targonca kapacitását részletező adattáblán kell feltüntetni.

Összes törlése