Napenergia mint energetikai megoldás a logisztikában

A logisztikában fenntarthatóbb megoldásokat kell kidolgozni, amelyek közül az egyik lényegesen nagyobb ütemben halad, ez pedig az elektromos meghajtás térnyerése. Jelenleg két akkumulátormegoldás uralja az anyagmozgatási szektort: az ólomsavas és a lítiumion-akkumulátorok. A lítiumion-akkumulátorok feltöltésének egyik újonnan kifejlesztett eljárása egyre inkább elterjed, ez pedig a napenergia segítségével való töltés.

Új technológia lítiumion felhasználásával

A lítiumion-technológiák gyorsan fejlődnek: Az új kémiai összetételek és szoftverintelligencia használatával az akkumulátormodulok úgy építhetők ki, hogy az emelővillás targoncákat ne szereljék fel nagy akkumulátorkészlettel. Ez a rugalmasság számos új lehetőséget kínál. A gépek áttervezhetők, hogy könnyebbek, kisebbek és energiatakarékosabbak legyenek

Ha megnézzük, hogy a moduláris akkumulátormegoldásokat milyen életciklusok jellemzik, többféle életciklust különböztethetünk meg:

  • Első életciklus: Az akkumulátort legyártják, és beleépítik az elektromos targoncába
  • Második életciklus: Mivel az akkumulátor az optimalizált akkumulátor-rendszernek köszönhetően tovább bírja, mint maga a targonca, az akkumulátor alkotóelemeit felhasználva új rendszer építhető fel
  • Harmadik életciklus: Külső akkumulátor
  • Negyedik életciklus: az akkumulátor értékes fémei és egyéb alkatrészei újra felhasználásra kerülnek

Külső akkumulátorok

Az elektromos meghajtású járművekből álló flotta egyik hátráltató tényezője az lehet, amikor sok gép van üzemben, viszont a létesítmény csak korlátozott mennyiségben képes elektromos energiát biztosítani. Mivel a lítiumion-meghajtású targoncáknak kihasználhatják az alkalomszerű gyors töltés előnyeit (rendszeres feltöltés kis mennyiségben, az akkumulátor lemerülése nélkül), a tápellátásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a műszakok során mindvégig rendelkezésre kell állnia.

Erre jelent megoldást a külső akkumulátorok (ún. power bank) alkalmazása: A villamos energia tárolásával az energiafelhasználás egyenletesebbé tehető, az ügyfelek pedig dönthetnek úgy, hogy olyan időszakokban vásárolnak energiát, amelyek költséghatékonyabbak (például éjszaka), vagy napenergiát használnak.

Tetőszerkezetre szerelt napelemes rendszer

Miért érdemes a tetőre a szerelt napelemes rendszereket használni? Úgy is mondhatjuk, hogy a napenergia segít a környezet megóvásában, és ezzel párhuzamosan csökkenti az áramszámlát is. A napenergia felhasználása igazi mérföldkőhöz érkezett. A World Energy Outlook 2019 (Nemzetközi Energiaügynökség) szerint az elmúlt két évben a napenergia az újonnan üzembe helyezett kapacitás több mint 40%-át teszi ki világszerte, a legtöbb országban a piaci árak alatt.

 A vállalatok azért telepítik a tetőre szerelt napelemeket, hogy olcsóbban biztosítsák az energiát, hogy az első naptól pénzt takaríthassanak meg, valamint, hogy fokozzák az árak azonos szinten tartásának lehetőségét. A folyamatosan változó piacon a villamosenergia-költségek hosszú távon kiszámítható szinten való biztosítása egyre vonzóbb alternatívává vált.

A másik ok, amiért a napenergia érdekes a vállalatok számára, az a klímaváltozás ügye, ami egyre több vállalatot ösztönöz másféle megoldások bevezetésére. A vállalatok vezető szerepet kívánnak betölteni a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem terén, előtérbe helyezve a fenntarthatóságot és a kibocsátásmentes rendszerek alkalmazását. Ahelyett, hogy csak zöld villamos energiát vásárolnának a hálózatból, a vállalatok egy lépéssel előrébb szeretnének járni, és közvetlen fenntarthatósági hatást kívánnak elérni azáltal, hogy lehetővé teszik az új zöld villamos energia előállítását az energiamix bővítése céljából.

A külső akkumulátorok kulcsfontosságú tényezők

A napenergia fő hátránya az, hogy az elektromos áram tárolásának lehetőségének hiányában az energia csak napsütéses időszakokban áll rendelkezésre. A napenergia és a külső akkumulátorok kombinálásával azonban a Nap által biztosított energia használhatósága nem korlátozódik a napsütéses időszakokra. Ennek nyomán a napenergia-rendszer mérete maximalizálható úgy, hogy a helyszínen a teljes villamosenergia-fogyasztás nagyobb részét fedezze, és ezáltal maximalizálja mind a megtakarításokat, mind a fenntarthatósági értéket.

A napenergia-piac 

Európában a napenergia-piac terén tavaly több mint 100%-os növekedés volt tapasztalható, ami egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a jövőben lassulna.

A fenntarthatóságra helyezett fokozott hangsúly mellett a fejlődés egyik fő mozgatórugója természetesen a költségek versenyképességének javítása. Mindössze tíz év alatt a napelempanelek átlagos ára 90%-kal csökkent (forrás: Lazarard). A továbbfejlesztett és teljes mértékben szabványosított rendszertervezés a digitális üzemeltetéssel és karbantartással kombinálva tovább fokozza a költségek versenyképes szinten tartását és a piaci növekedést. 

Az európai napenergia-piac gyors növekedése mögötti másik hajtóerő a PPA nevű szolgáltatásmodell („energiavásárlási megállapodás”) volt. Ez az üzleti modell lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy problémamentesen, kockázat nélkül részesüljenek a napenergiára való átállásból származó előnyökből, anélkül, hogy saját tőkéjüket igénybe kellene venniük. A PPA-szerződések keretében a vállalkozó finanszírozza, kiépíti és üzemelteti a napenergiát hasznosító rendszert, és az ügyfél jellemzően 10-25 éven keresztül vásárolja meg az előállított villamos energiát. A napenergiás rendszer az ügyfél létesítményének tetőszerkezetén vagy külső helyszínen, ún. napelemparkban kerül elhelyezésre. Ez a megoldás olyan hosszú távú partnerséget eredményez, amely az elkövetkező években nem csupán a vállalkozó, hanem az ügyfél számára is értéket teremt, mert jól tudja, hogy az elkövetkező években mire számíthat.

Mi lehet a napelemes technológia jövője? A tárolás rugalmasságával és a géptanulás hatékonyságával karöltve a piac következő lépése az egyedi szolgáltatásmodell alkalmazása, valamint az ügyfél-megtakarítás növekedésének szavatolása. Az adatok ma már rendelkezésre állnak, a most elvégzendő munka az adatelemzés és a digitális eszközök hozzáadása, hogy optimalizálni és előre jelezni lehessen az ügyfelek megtakarítását. Még korántsem értünk az út végére, azonban a megoldások teljes körű bevezetése nyomán átrendeződik az energiapiac, és hamarabb elérjük, hogy a rendszerek semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki.

Tudjon meg többet megoldásainkról
Összes törlése