Magyar siker a Toyota Logistic Design versenyen - Oasis: innovatív megoldás a belvárosi csomagszállításra

A Toyota nemzetközi dizájnversenyén rangos magyar eredmény született. Az idén Párizsban megrendezett Toyota Logistic Competition pályázatán Mátravölgyi Zsófi csomagautomatája nyerte el a második helyezést. Ismerje meg ezt az izgalmas projektet!

Egészségesebb környezet, optimális mikrologisztika

A Toyota MH Europe Design Center által kétévente megrendezett Toyota Logistic Design Competition 2022-es fordulója a Toyota európai dizájn stúdiójával együttműködve került megrendezésre. A versenyre tervezőhallgatók nevezhettek szerte a világból. A kihívás a következő volt: Rövidebb ellátási láncok, nagyobb pontosság, nagyobb rugalmasság és kisebb környezetre gyakorolt hatás a városokban. 

A világ lakosságának több mint fele városokban él, Európában ez az arány meghaladja a nyolcvan százalékot. Az itt élők ellátása a számukra szükséges dolgokkal nem egyszerű feladat. Csak a párizsi régióban körülbelül 4,3 millió kiszállítás történik hetente. 

A városok egyre zsúfoltabbak, ezért a belvárosi kerületekből egyre több helyen kiszorítják az autós közlekedést, ezzel is az egészségesebb környezetre törekedve. A Toyota célkitűzései között rendkívül fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem, ezért nem is volt kérdés, hogy mi lesz a verseny fő témája. A 2022-es Toyota Logistic Design Competition keretében a pályázó diákok feladata az volt, hogy fejest ugorjanak a városi mikrologisztika égető problémáiba, és tegyenek javaslatokat ezek kezelésére, a jelenlegi megoldások javítására. 

Gombák, drónok, gócpontok – Mátravölgyi Zsófi csomagautomatája

Melyik a legkényelmesebb csomagküldési, illetve átvételi módszer? Valójában a házhozszállítás az ideális szolgáltatás? Miért mi várjunk a csomagjainkra, ha azok is várhatnak ránk? Drónokat, karton dobozokat, bonyolult városi struktúrákat, hálózatokat, szállítási variációkat és a gombákat vizsgálva kristályosodott ki Mátravölgyi Zsófi számára a megoldás, a Toyota Logistic Design versenyre beküldött pályamunkája, a jövő városában elképzelt, Oasis nevet viselő csomagátvevő pontok összessége. Az égig érő futurisztikus „gombaoszlopok” a spórákhoz hasonlóan kiterjedt és összefüggő hálózatot alkotnak, amely egy mobilis és funkciókkal teli alternatívát nyújt a belvárosi csomagszállításra. 

Zsófi azoknak a rendszereknek a működését szerette volna feltérképezni, amiket már ismert, csak nem elég behatóan. Tervének elsődleges pontja az volt, hogy kiküszöbölje a különböző kockázati tényezőket egy szállítás során, a legkönnyedébben férjen hozzá az ember csomagjaihoz. A küldemények átvételének általában két alternatívája van, az átvevőpont és a csomagautomata, melyek koncepciói több sebből is véreznek. A tervező célja a már létező városi rendszerek kihasználása, valamint a teljes átalakítás helyett egy ráépülő rendszer telepítése, egyfajta szimbiózis létrehozása. 

Elképzelése egy olyan kiszállítási technológia, amelyből a termékeket teherautókból viszik át a drónok, amik eleve rövidebb utat tesznek meg, mint a zónák szerint haladó teherautók. A tervezés során fontosnak tartotta a város tehermentesítését is, így a csomagpontok alkalmazása a belváros adottságaihoz idomul. „A drónok a küldeményekhez rendelt azonosítóval férnek hozzá az adott egységhez, amelyek egyszerre 48 db csomag tárolására alkalmasak és teljes belső működésük automatizált” – részletezi Zsófi a rendszer működését. 

Az Oasis tehát közbenső lépésként működik a fogadó személy és a szállító eszköz között. A drónok szállítják ki a csomagokat a teherautók és az átvevőpontok közt, nem mellékesen pedig a felhasználók, vagy más nem autós futárok is továbbíthatják a csomagokat az egységeknek. 

„A rendszer gördülékeny belvárosi kiszállítást tesz lehetővé. A hibrid csomagközvetítés segít csökkenteni az autóforgalmat, a csomagpontok pedig optimális megoldást biztosítanak a küldemények átadásához és átvételéhez.” 

Alapvető tervezői kritérium volt a flexibilitás, hogy ne legyen zavaró a város organikus működése szempontjából. A rendszer hozzájárulhat az adott tér működéséhez, minimális helyet foglal, vertikális terjeszkedésének köszönhetően a fejünk felé helyezi a szállítás és a tárolás folyamatát is. A kialakított térstruktúra formájából adódóan magához vonzza az embereket, adott esetben megvédi őket a közvetlen napsütéstől, esőtől, de az is elképzelhető, hogy megállóként funkcionáljon, esetleg nyitott közösségi térként, kávézókkal és padokkal. 

A projekt a Toyota Logistic Design Competition 2022-es pályázatára készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezés BA szakán, témavezetője Keszei István volt. A cikk eredeti változata a designisso oldalán jelent meg. 

Link: https://designisso.com/2022/07/21/gombak-dronok-gocpontok-matravolgyi-zsofi-csomagautomataja/ 

Összes törlése