iF formatervezési díj a Toyota stand-in rakodógépnek és az Urban Runner-nek

iF termékdizájndíj az Urban Runnerért és arany fokozatú iF termékdizájndíj a legújabb beállós felrakótargoncáért: Folytatódik a lítiumionos sikertörténet.

A Toyota Material Handling Europe legújabb lítium-ionos villástargoncája, amely technológiai szempontból újabb szintlépést jelent a logisztikai szakma villamosításának terén, elnyerte az arany fokozatú iF termékdizájndíjat. További jó hír, hogy az Urban Runner, a következő generációs szállítójármű is megkapta a 2024-es iF termékdizájndíjat.

A minőségért és az innovációért járó díj 

A legújabb, lítiumionos meghajtású Toyota BT Staxio SSI200D típusú beállós felrakótargonca a 2024-es iF termékdizájndíj-verseny legelőkelőbb helyén végzett. A targonca méltán nyerte el a kiemelkedő dizájnjegyeket hordozó gépeknek adott díjat. A 72 országból beérkezett közel 11 000 pályázatból csak a 75 legkiemelkedőbb tervezési projektet díjazták arany fokozatú minősítéssel.  
A 132 tagú, a világ minden tájáról érkező független szakértőkből álló zsűri a beállós felrakótargonca egyedülálló ergonómiai kialakításáért ítélte oda a díjat. Az aranyfokozatú díj odaítélésével kapcsolatban a zsűri az alábbi nyilatkozatot adta ki: „Ez a villástargoncánál sokkal kisebb és fordulékonyabb, elektromos meghajtású felrakótargonca ergonómiai szempontból egy igazi mestermű. Az alaposan kidolgozott részletek és az ívelt formák, valamint a színek harmonikus összjátéka meglepő módon kecses és könnyed megjelenést kölcsönöz ennek az amúgy meglehetősen spártai gépnek. 

 

Az arany fokozatú iF termékdizájndíj az emberközpontú tervezés és termékdizájn terén szerzett tapasztalataink nemzetközi elismerése. Az Urban Runner koncepció hűen tükrözi elkötelezettségünket, hogy folyamatosan új utakat keresve formáljuk át a logisztika jövőjét” – tette hozzá Magnus Oliviera Anderson, a Toyota Material Handling Europe formatervezési vezetője. 

Az iF termékdizájndíjjal kitüntetett Urban Runner a logisztika tökéletes csapatjátékosa. Kompakt és egyszerű kialakításának, illetve a fedélzeti rendszerekben használt mesterséges intelligenciájának és a felhőalapú együttműködésnek köszönhetően kifejezetten sokoldalúan alkalmazható. 
Az elosztási folyamat zavartalansága érdekében a különféle technológiákat alkalmazó kamerák, az élvonalbeli számítástechnika és a mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a szállítójárművek felismerjék az embereket és a tárgyakat, önállóan döntéseket hozzanak és prioritást állítsanak fel a különféle műveletekhez, így valós időben képesek felmérni a helyzeteket és megfelelően reagálni. 

 

A RED tervezési koncepcióis nyert 

A vállalat néhány évvel ezelőtt bemutatta a lítiumionra épülő első moduláris koncepcióját, a Toyota BT Levio LWI160 elektromos targoncát, útjára indítva ezzel a Radical Energy Design (RED) projektet. 

A tervezőcsapat egy új vízióval állt elő a jövő targoncáinak tervezése terén, moduláris lítiumion-akkumulátorokkal  forradalmasítva a targoncák tervezését, amely modulokat a Toyota Material Handling maga szerel össze. 

A RED-projekt mögött az az elgondolás húzódik meg, hogy teljesen kiiktassuk az akkumulátortartót, és alternatív lehetőségeket keressünk az energiaellátó modulok elhelyezésére. A tervezőcsapat teljesen szabad kezet kapott, az alapoktól kezdve tervezte át a targoncát, előnyt kovácsolva abból, hogy ezzel reagáltak az ügyfeleknél felmerült igényekre. 

 

Ez azonban csak a kezdet volt, mivel a legújabb Toyota BT Levio/Staxio S sorozatú targoncák ugyanezt az ügyfélközpontú megközelítést alkalmazzák. Ezek a modellek könnyűek, mégis rendkívül erősek és fordulékonyak. Alapjukat a Toyota integrált lítiumion-akkumulátorai képezik, amelyeket a járművezető igényeinek szem előtt tartásával terveztek. A szűk helyeken történő munkavégzéshez ideális kompakt gépek szabvány energiaellátó rendszerrel vannak ellátva. A felesleges anyagok eltávolításával és a hagyományos akkumulátortartó felszámolásával a targonca valamennyi modulrendszerű alkatrésze optimálisan helyezhető el a gépen. 

 

Díjnyertes termékek jelentős versenyelőnnyel 

A Toyota BT Staxio beállós felrakótargonca minden tekintetben versenyképes, díjnyertes termék. Számos funkcióval rendelkezik, amelyek segítik maximalizálni a munkahelyi biztonságot, ráadásul energiatakarékos és kényelmes. A nagyobb kényelem és termelékenység érdekében a járművezetők az új tervezésű, kedvezőbb ergonómiai jellemzőkkel rendelkező vezetőfülke előnyeit is élvezhetik. Egyedülállóan ergonomikus kialakításáért kevesebb mint egy évvel a megjelenése után a targonca máris elnyerte a 2024-es iF termékdizájndíj arany fokozatát. 

 

Az Urban Runner egy A.I. TeamDelivery-koncepció része. A logisztika és a mobilitás tökéletes kombinációját képviseli, emellett a Toyota Material Handling jövőképét tükröző legújabb megoldások sorával büszkélkedhet, amelyek közös célja a fenntarthatóbb, termelékenyebb és biztonságosabb automatizált logisztikai műveletek végrehajtása. Ez a könnyen telepíthető és teljesen integrálható automatizált szállítójármű zökkenőmentessé teszi az intelligens raktárak működését, ráadásul a házhoz szállítást is teljesen új alapokra helyezi. Szinte minden logisztikai portfólió nélkülözhetetlen része. 

Összes törlése