Az SBTi jóváhagyta a Toyota Material Handling Europe 2041-es pénzügyi évre vonatkozó, szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a nettó nulla kibocsátás elérésére irányuló célkitűzéseit

A Toyota Material Handling Europe szintet lépett, büszkén jelentve be, hogy megfogalmazta a 2041-es pénzügyi évre kitűzött nettó nulla kibocsátás elérése érdekében tett intézkedéseit, ezzel túlszárnyalva tulajdonosát, a Toyota Industries Corporationt. Ez az újabb mérföldkő egyértelműen mutatja a vállalat téma iránti elkötelezettségét.

A Science Based Targets (SBTi) kezdeményezés hivatalosan is elismerte a vállalat rövid és hosszú távú, tudományosan megalapozott kibocsátás-csökkentési céljait, amelyek célja, hogy legkésőbb a 2041-es pénzügyi évre elérjék a nettó nulla kibocsátást, ami valójában a 2040-es naptári évet jelenti.

A vállalat 2022 májusában útjára indított Net-Zero programja döntő szerepet játszott a kibocsátáscsökkentési célok megvalósításában. Hatékonyan segített meghatározni a vállalati szén-dioxid-kibocsátás bázisévét, és prioritásként kijelölni a legfontosabb szén-dioxid-csökkentési intézkedéseket.

A 2023 októberében benyújtott célok alapján az SBTi megerősítette, hogy a Toyota Material Handling Europe rövid és hosszú távú céljai minden szempontból megfelelnek az elvárásoknak, beleértve az időkeretet, a kibocsátási lefedettséget és az ambíció intenzitását. További előny, hogy a Scope 1 és 2 célok támogatják a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozását.

Az SBTi által jóváhagyott rövid és hosszú távú célkitűzések közé tartoznak az alábbi kötelezettségek:

A Toyota Material Handling Europe AB a következőket vállalja:

      • Az abszolút Scope 1 és 2 üvegházhatásúgáz-kibocsátás 50%-os csökkentése a 2023-as bázisévhez képest a 2031-es pénzügyi év végéig1

      • Az abszolút Scope 3 üvegházhatásúgáz-kibocsátás 25%-os csökkentése a 2023-as bázisévhez képest a 2031-es pénzügyi év végéig1

      • Az abszolút Scope 1, 2 és 3 üvegházhatásúgáz-kibocsátás 90%-os csökkentése a 2023-as bázisévhez képest a 2041-es pénzügyi év végéig1

Az SBTi elismeréssel nyilatkozott a Toyota Material Handling Europe ambiciózus Net Zero célkitűzéséről, amely a legmagasabb szintű elismerést kapta az SBTi értékelése során.

A vállalat tudományosan megalapozott nettó nullás célt tűzött ki, hogy a teljes értékláncban nullára csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2041-es pénzügyi évre. A közvetlen kibocsátáscsökkentés prioritást élvez, és a nettó nulla kibocsátás elérése előtt minden maradék kibocsátást semlegesítenek az SBTi kritériumainak megfelelően.

Ernesto Domínguez, a Toyota Material Handling Europe elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Nagyra értékelem a csapat erőfeszítéseit, amelyek lehetővé tették ezeknek az ambiciózus céloknak a kitűzését és az elérését. Kétségtelen, hogy ez egy fontos mérföldkő a nettó nulla kibocsátás felé vezető úton.”

„Az SBTi nem csupán a megfelelésről szól, hanem az éghajlatváltozással foglalkozó tudomány álláspontjának megfelelő szén-dioxid-csökkentési normák meghatározását is jelenti.  Köztudott, hogy az együttműködésen alapuló erőfeszítések jelentős változást hozhatnak. Ezért arra kértük legfontosabb beszállítóinkat, hogy kötelezzék el magukat az SBTi mellett. Együtt felgyorsíthatjuk értékláncunk szén-dioxid-mentesítését” – zárta mondandóját Domínguez.

A tudományosan megalapozott célok világosan meghatározott irányt mutatnak a vállalatok számára az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, megelőzve az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait, és támogatva a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozására irányuló törekvéseket. A vezető globális szervezetként funkcionáló SBTi amellett, hogy meghatározza a kibocsátáscsökkentés és a Net-Zero célok legjobb gyakorlatát, még támogatja is az ilyen kezdeményezéseket.

A Science Based Targets (SBTi) kezdeményezéssel kapcsolatban itt olvashat bővebben: Cégek a tettek mezején – Science Based Targets Initiative (a „Toyota Material Handling Europe” kifejezésre kell rákeresni)

1Megjegyzés:  A 2031-es pénzügyi év jelentős része 2030-ra esik, ahogyan a 2041-es pénzügyi év nagyobb része is 2040-ben lesz.

 

TransitionPlan_To_Net_Zero.PNG

Stratégiai Marketing Menedzser

Lieselotte Everaerts

Toyota Material Handling Europe
lieselotte.everaerts@toyota-industries.eu
Tel: +32 3 302 3245
M: +32 498 69 73 92

Összes törlése