A Toyota Material Handling Europe az ellensúlyos targoncákon elérhetővé teszi a gépkezelőket segítő SEnS+ rendszert

A Toyota által tervezett és gyártott intelligens környezetérzékelő SEnS+ rendszer egy sztereoszkópikus kamera segítségével követi nyomon a targonca mögötti gyalogosokat és tárgyakat. Az egyedülálló, a targonca paramétereit alapul vevő és dinamikusan változó észlelési tartomány biztonságosabbá teszi az anyagmozgatást, és tolatás közben védi a gépkezelőket.  

Gépkezelőt segítő rendszer (Operator Assist System)

A speciális SEnS+ rendszer különféle figyelmeztetések és a targonca irányításának segítségével csökkenti az ütközési kockázatokat, továbbá biztonságosabbá teszi a működést, magas szinten tartja a termelékenységet, illetve csökkenti a károkkal járó költségeket. 

A rendszer működése

A saját fejlesztésű, az észlelési területen előforduló gyalogosokat és tárgyakat megkülönböztető algoritmusok segítségével a rendszer tolatás közben felismeri és minimalizálja az ütközés kockázatát, valamint segít a gépkezelőknek a megfelelő műveletet végrehajtani, ha kockázatok lépnének fel. A sztereoszkópikus kamera, amely kifejezetten targoncákhoz készült, az érzékelési területen belüli akadályokat először tárgyként érzékeli. A következő fázisban körvonaluk, mozgásuk és egyéb jellemzőik alapján megkülönbözteti a gyalogosokat a tárgyaktól.  

Az érzékelési terület három zónából áll, amelyekhez a zónától és a tárgy típusától függően különböző riasztások és sebességkorlátozások vannak hozzárendelve.  A SEnS+ könnyen észlelhető hang- és fényjelzésekkel hívja fel a gépkezelők figyelmét az esetleges veszélyekre.  

Az egyedülálló, dinamikusan változó észlelési tartomány figyelembe veszi a menetsebességet és a fordulási szöget is. Ez a megoldás lehetővé teszi az akadályok pontos felismerését, minimálisra csökkentve a téves figyelmeztetések és a szükségtelen lassítások számát, ezáltal fenntartva a magas szintű produktivitást és a hatékony működést. 

A rendszer álló helyzetben még elindulás előtt figyelmezteti a gépkezelőt a targonca mögötti akadályokra. Ha a gépkezelő úgy próbál meg tolatni, hogy az útvonalon a rendszer akadályt észlel, a biztonságos működés érdekében az elindulást megakadályozó mechanizmus korlátozza a targonca elindulását. 

Biztonságos működés a SEnS+ segítségével

A legfontosabb természetesen az emberek biztonsága, ám az áruk, az állványrendszerek és a raktári infrastruktúra is jobban védett, ha a rendszer segít megelőzni az ütközéseket. A targonca károsodásai és a velük járó költségek elkerülése mellett a gépkezelő produktivitása magas szinten tartható, ráadásul munkáját sokkal kedvezőbb körülmények között végezheti. 

A Toyota gépkezelőt segítő rendszere (Operator Assist System) tökéletesen konfigurálható az adott felhasználáshoz. Jelenleg a Toyota Traigo48 és a Toyota Tonero nyomatékváltós modellben érhető el, ám a kínálat folyamatosan bővül. Az üzemi teljesítmény a jármű tényleges specifikációitól és állapotától, valamint az felhasználási terület körülményeitől függően változhat. Előfordulhat, hogy az alkalmazás körülményei eltérően alakulnak.

Sajtó Információk

Toyota Material Handling Europe
Akiko Elmwall, PR Manager
+46 (0)142 8 6259, M: +46 (0)72 701 1577

Összes törlése