A Toyota Material Handling Manufacturing Italy (Bologna gyár) telepített napelemei évente 370 tonna CO2-t takarítanak meg.

A Toyota Material Handling Europe 100%-ban megújuló villamos energiával halad a nulla kibocsátású jövő felé

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Toyota Material Handling Europe megerősítette, hogy európai üzemeiben 2021. április 1-jétől 100%-ban megújuló villamos energiát használ. Az átállás a szervezet minden európai egységét érinti, és jelentős előrelépést jelent az ambiciózus fenntarthatósági célok teljesítése irányában. Önmagában ez 15%-os előrelépést jelent a 2030-ra kitűzött, a működésből származó nulla kibocsátásra vonatkozó cél felé vezető úton.

A Toyota Material Handling Europe bejelentette, hogy mostantól minden európai üzemében 100%-ban megújuló energiaforrásból nyerik a villamos energiát, amihez nem kapcsolódik CO2-kibocsátás.

Ez az átállás 2021. április 1-jével vált véglegessé, de a már 2018 óta tartó folyamatos erőfeszítések eredménye, hiszen azóta a Toyota Material Handling Europe folyamatosan növelte a megújuló forrásokból származó villamos energia arányát. A kezdeményezés az összes egységre és helyszínre kiterjed: öt gyárra, 21 országos értékesítési vállalatra, három svédországi központi irodára és számos raktárra.

Ez a Toyota Material Handling Europe eddigi legnagyobb hatású projektje a nulla kibocsátás felé vezető úton. Amikor a cég 2012-ben elkezdte nyomon követni a fenntarthatósági adatokat, kiderült, hogy a villamos energiából származó CO2-kibocsátás a teljes kibocsátásának 15%-át teszi ki.

„A 100%-ban megújuló villamos energiára való átállás fontos mérföldkő a fenntarthatósági utunkon” – hangsúlyozta a június 5-i környezetvédelmi világnap előtt Ernesto Domínguez, a Toyota Material Handling Europe elnök-vezérigazgatója. „A jövőre vonatkozó célok kitűzése mellett ugyanolyan fontos, hogy már most megtegyük a környezetvédelemmel kapcsolatos szükséges intézkedéseket. A megújuló villamos energiára való átállás olyan konkrét eredmény, amely mérhető különbséget jelent, és segít biztosítani, hogy a nulla kibocsátás elérése mellett elkötelezett ügyfelek számára a legmegfelelőbb partnerek lehessünk.”

Hogyan valósult meg az átállás?

A megújuló villamos energia tanúsítása a fenntartható forrásokból előállított energiaegységeket nyomon követő származási garanciák (GO) kibocsátásával és megvásárlásával történik. Minden GO egyedi számot kap, majd a megfelelő mennyiségű villamos energia megvásárlásakor és felhasználásakor törlik egy központi nyilvántartásban – így elkerülhető a GO-k „kétszeres elszámolása”, és biztosítható, hogy minden GO ténylegesen hozzájáruljon a megújuló energia piacához.

A Toyota Material Handling Europe három kategóriára osztja a 100%-ban megújuló energia felhasználását:

  • 95%-ot a helyi áramszolgáltatókkal való együttműködéssel, megújuló áramra vonatkozó szerződések révén szerez be. A szolgáltatók igazolják, hogy a vásárolt villamos energia mennyiségével megegyező mennyiségű GO-t használnak fel.
  • A maradék 4%-ra vonatkozóan, ahol helyi megoldások nem állnak rendelkezésre, a Toyota Material Handling Europe az áramszolgáltatóktól független brókereken keresztül vásárolja meg és törli a GO-kat.
  • A maradék 1%-ot különböző európai létesítményekben elhelyezett napelemek segítségével állítják elő.

 

Fenntartható elvek a gyakorlatban

A fenntarthatóság a Toyota Material Handling Europe vállalati kultúrájának és prioritásainak középpontjában áll. A megújuló villamos energiára való áttérés egyike annak a több mint 200 projektnek, amelybe a vállalat jelenleg az energiahatékonyság és a kibocsátás csökkentése érdekében beruház. A projektek lehetővé tették, hogy a teljes európai szervezet 2012 óta 29%-kal csökkentse CO2-kibocsátását. Az energiaprogram lehetővé tette az energiaköltségek 10%-os csökkentését, hozzájárulva mind a környezeti, mind pedig a pénzügyi fenntarthatósághoz.

A további jelentős tényezők közé tartozik az a vállalati program, amelynek célja, hogy 2025-re minden egység ISO 50001 tanúsítást szerezzen, valamint az ágazat első kibocsátásmentes gyárának létrehozása, amely 2020-ban, egy évtizeddel a tervezett határidő előtt készült el. A svédországi Mjölbyben található létesítményt megújuló villamos energia, távfűtés és folyékony biogáz működteti, így az üzem mind a helyszíni tevékenységek, mind a beszállítóktól származó energia tekintetében szén-dioxid-mentes. Ennek megvalósításával példát mutat az új, a jövő kihívásaira készen álló termelési rendszerek számára, amelyek a fenntarthatóságot és a kereskedelmi növekedést egyaránt szorgalmazzák.

A Toyota Material Handling Europe fenntarthatósági útjának következő mérföldkövei közé tartozik az energiagazdálkodási rendszerek tanúsításának véglegesítése minden egységben, valamint az ügyfelekkel és beszállítókkal való szoros együttműködés, hogy támogassák egymást a kibocsátás csökkentésében és a nulla kibocsátású ellátási láncok kiépítésében.  Minden üzleti partnerünket arra ösztönözzük, hogy csatlakozzon a Toyota Material Handling Europe céghez, és álljon át a 100%-ban megújuló villamos energiára.

Kép: A Toyota Material Handling Manufacturing Italy (Bologna gyár) telepített napelemei évente 370 tonna CO2-t takarítanak meg.

Sajtó Információk

Toyota Material Handling Europe
Akiko Elmwall, PR Manager
+46 (0)142 8 6259, M: +46 (0)72 701 1577

Összes törlése