A török MOBI nyerte el a Toyota 2020-as logisztikai tervezési versenypályázatának első díját

2020-ban is megrendezték a Toyota Material Handling Europe által kétévente szervezett Toyota Logistic Design Competition versenyt, amelynek témája ezúttal a csomagkezelés volt: Kész a felszállásra? Az idei vetélkedő a repülőtereken alkalmazott csomagkezelési megoldásokat helyezte előtérbe, és a világ minden tájáról jelentkezhettek a tervezést tanuló diákok. A nyertes a török Batuhan Yıldırım és Sena Taşlı tervezőpáros által megalkotott MOBI rendszer lett.

A világ repülőterein évente több milliárd csomagot kezelnek és szállítanak, nem csoda, hogy a Toyota Material Handling Europe egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre a területre is. A legjobb megoldások felkutatása érdekében a Toyota felhívást intézett a tervezést tanuló diákok és végzős fiatal tervezők felé, hogy a repülőterek csomagkezelési rendszereit megújító ötleteket dolgozzanak ki. A megoldások között szerepelhetnek a bejelentkezéstől a csomagfelvételig a csomagok útját végigkísérő teljes körű rendszerek, ahogyan az utasforgalmi épületbe, a repülőgépbe és/vagy a célállomáson való szállítást megkönnyítő megoldások is.

„Nagyon kíváncsian várom, hogy a nemzetközi közönség hogyan reagál majd.  A legutóbbi verseny óta megduplázódott a jelentkezők száma, hiszen most több mint 200 pályaművet kaptunk” – értékeli a versenyt Magnus Oliveira Andersson, a Toyota Material Handling Europe tervezési vezetője. „A vanderlande-i repülőtér csomagkezelésén dolgozó tervező kollégákkal működtünk együtt, és rájöttünk, hogy mind elvi, mind pedig gyakorlati síkon hasonló elgondolások mentén haladunk előre, és megoldásainkat az egész világon alkalmazni lehet” – tette hozzá a mérnök.

Csomagkezelés: Kész a felszállásra?

A Toyota Industries Group vállalatcsoport tervezéssel és innovációval foglalkozó szakembereiből álló zsűri az összes beadott pályaművet értékelte. A zsűri valamennyi döntős tervet kiértékelte, és visszajelzést is adott róluk, amely alapján a versenyzők a végső döntés előtt még finomíthattak a pályaműveken. Végül pedig a szakma elismert szakértői kiválasztották a szerencsés nyerteseket. A döntőbe jutottak nyereményei között pénzdíjak is szerepelnek, valamint a nyertesek lehetőséget kapnak a Toyota Material Handling tervezőközpontjában letölthető hathónapos fizetett gyakornoki pozícióra való jelentkezésre.

A győztes a sok mindenben egyedülálló MOBI lett, amelynek egyedi sajátossága, hogy a felhőtárhellyel való kapcsolattartás miatt a gép az utasok csomagjait el tudja látni a tulajdonos adataival. A koncepció teljes körű megoldást jelent, amely megakadályozza a csomag elkeveredését és a felhasznált papír pazarlását. A zsűri véleménye szerint a megoldás kifejezetten felhasználóbarát, ráadásul a hardvert és a szoftvert egyszerű, jól letisztult formában sikerült ötvözni. A dizájnt a török TOBB Közgazdasági és Műszaki Egyetem tanulói, Batuhan Yıldırım és Sena Taşlı készítették.

A második helyen Kevin Wong, a California State University Long Beach (USA) tanulója végzett, aki az AIRTRO rendszerrel nevezett be a megmérettetésbe. Az AIRTRO lényegében egy automata csomagszállító rendszer, amely egy kétszintes szállítószalag segítségével végzi az érkező és induló utasok csomagjainak rakodását. A rendszerhez egy kijelző is tartozik, amelyen nyomon követhető az induló és érkező repülőjáratok. A megoldás moduláris kialakításának köszönhetően a napelemes tetőt eltávolítva a rendszer szállítószalagos rakodógéppé alakítható át.

Az Uliss csomagkezelő rendszert a thaiföldi King Mongkut University of Technology egyetem diákja, Natthorn Uliss tervezte, és a harmadik helyet sikerült vele elnyerni. Az Uliss nem más, mint egy mobil, napelemes csomagszállító rendszer, amely az érkező repülőgépekről gyűjti össze a csomagokat. Az utasok egy behajtható digitális képernyő és a beszállókártyán lévő QR-kód segítségével vehetik fel a csomagot, így mindenki biztosan a saját csomagját kapja meg.

A közönségdíjra érdemes pályaművek közönségszavazására a Toyota Material Handling Logiconomi bemutatóján került sor Amszterdamban. A díjat a Tarcsi Dóra által jegyzett LOCKER nyerte el. A fiatal nyertes a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója. A LOCKER tulajdonképpen egy gyorsan és könnyen használható tárolórendszer a fedélzetre felvihető csomagok számára, amely akkor jön jól, amikor az utasok a gépre várnak, ám csomagjaikat ilyenkor is biztonságban szeretnék tudni. 

Logiconomi

A Toyota Logistic Design Competition a Toyota Logiconomi programjának része. A Logiconomi az a szó, amellyel a Toyota Material Handling gondolkodásmódja jellemezhető – egyet jelent a racionalizált folyamatokra, a hulladék minimalizálására, a hatékonyság maximalizálására és a költségek csökkentésére való törekvéssel. Az érdeklődők a Toyota Logistic Design Competition weboldalán találnak bővebb tájékoztatást a versennyel kapcsolatban.

Sajtó Információk

Toyota Material Handling Europe
Akiko Elmwall, PR Manager
+46 (0)142 8 6259, M: +46 (0)72 701 1577

Összes törlése