Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson Önnek. OK

T-motion targonca a raktárban

T-motion: A Toyota hatékony anyagmozgatást biztosító új megoldása

Az anyagmozgatási műveletek során általában villás targoncával mozgatják a hagyományos raklapokra helyezett árut. A Toyota azonban felismerte, hogy a villa nélküli anyagmozgatási megoldások az eddigieknél lényegesen szélesebb körben alkalmazhatók. A forradalmian új T-motion koncepció vontatási megoldások egész sorát biztosítja például a gyáripar és az internetes kereskedelem számára, ahol külön-külön tételek mozgatására van szükség.

Számos logisztikai művelet során ugyanis az árucikkeket nem csoportosan, hanem egyenként kell mozgatni. A legkézenfekvőbb példa erre a komissiózás, de természetesen ipari és nem ipari jellegű környezetben is könnyen találni más példákat.

Vegyük például a gyártási folyamatokat, ahol az ésszerűsítés jegyében végzett precíz ütemezés pontosan előírja, hogy egy adott időben és helyen milyen alkatrészekre van szükség, hogy a megrendelések maradéktalanul és leállás nélkül teljesíthetők legyenek. Ezáltal a teljes folyamat során elkerülhető a készletek felhalmozódása, amely általában tőkét emészt fel, és fennáll a veszélye, hogy sérülés vagy avulás miatt selejtté válik.

Az új technológia másik népszerű alkalmazási területe a beérkező rendelések teljesítése a gyorsan fejlődő internetes kereskedelemben. Ennél a megoldásnál egyesével válogatják ki a végfelhasználó által rendelt árucikkeket, amelyeket a kommissiózás során rendeznek össze. Ilyenkor a szállítás és az anyagmozgatás többnyire csak vízszintes síkban történik, de néha azért magasabb polcokra is fel kell nyúlni az áruért.

A T-motion név alatt a Toyota egy sor sajátos megoldást fejlesztett ki az egyedi tételek kezelésével járó anyagmozgatási műveletekhez. A megoldások alapjául a cég a gyártás ésszerűsítése terén szerzett széles körű tapasztalatait használta fel, amelyeket a logisztikai műveletek racionális megtervezésébe ültettek át. A T-motion által nyújtott vontatási megoldások számos különféle helyzetben bizonyulnak hasznosnak, ezáltal csökkentik az emberi erőráfordítást, fokozzák a biztonságot, illetve időt és pénzt takarítanak meg.

Az elgondolás alapját anyagmozgatási eszközök széles választéka jelenti, amelyeknek köszönhetően az ügyfelek könnyen megtalálják az üzemeltetési körülményeknek legjobban megfelelő megoldást. Ezek közé tartoznak például testre szabott megoldásaink, amelyek kitűnően alkalmasak például olyan gyártási műveletekhez, ahol alkatrészcsomagokat kell a gyártósorhoz vinni. Az anyagmozgatási eszközökön túl a Toyota széles választékban kínál vontatógépeket is, amelyek között megtalálhatók az egyszerű gyalogkíséretű változatok és a hosszú távú szállítást szolgáló, 49 tonnás teherbírású gépek is. Kínálatunknak a beltéri használatra szánt BT Movit termékcsaládunk éppúgy része, ahogyan a kültéri használatra készült, levegős abroncsokkal szerelt Toyota Tracto modelljeink.

„T-motion rendszerünk néhány igazán egyedi és ötletes megoldással szolgál, amelyek még hagyományos komissiózó rendszereket használó ügyfeleinket is gondolkodóba ejthetik” – foglalta össze az elgondolás lényegét Sam Coles, a marketingért és az értékesítésért felelős első alelnök – „, hiszen a vontatott szerelvényeken több anyagmozgatási eszköz, jellemzően görgős ketrec is elhelyezhető. Igaz ugyan, hogy a szerelvényes megoldás hosszabb, viszont a forduláshoz kevesebb hely is elég, mert a speciális kormánymű révén az egész egység precízen irányítható.”

A Toyota T-motion rendszere lehetővé teszi az automatikus szállítást és a távvezérelt irányítást is, ami ideális alternatívának bizonyul a komissiózás során, hiszen segítségével a kezelő a monoton vezetési feladatok helyett az árucikkek kezelésére összpontosíthat.

A rendszer nem ipari jellegű felhasználási területei közül mindenképpen megemlítendők a könnyű anyagmozgatási eszközök és vontatók, amelyek megbízhatóan használhatók irodákban vagy kiskereskedelmi egységekben, és nem feledkezhetünk meg az egészségügyi szektorban alkalmazható speciális kialakítású modellekről sem. 

Sajtó Információk

Toyota Material Handling Europe
Akiko Elmwall, PR Manager
+46 (0)142 8 6259, M: +46 (0)72 701 1577

Ez is tetszhet Önnek

Targoncavezető a BT Movit vontató targoncán egy autógyárban

Gyártás

Büszkék vagyunk arra, hogy mindig a legmegfelelőbb megoldásokat kínáljuk, hogy segítsünk Önnek a gyártási folyamat megvalósításában.

Tudjon meg többet >

Vontató targoncák

A vontató targoncáink széles választéka nagyobb biztonságot és hatékonyságot biztosít a vízszintes irányú szállítás és komissiózás terén.

Tudjon meg többet >
Vezető a lítiumionos targoncán egy raktárépületben

Egyedi lítiumionos sorozatunk

A lítiumionos akkumulátorok energiahatékonysága 30%-kal nagyobb az ólomsavas akkumulátorokénál, jelentősen csökkentve ezzel a CO2-kibocsátást.

Tudjon meg többet >

Toyota Production System

Gyártási rendszerünk a „lean” alapelveken és a „pull” rendszeren alapul, ami azt jelenti, hogy csak azt gyártjuk le, amit Ön megrendel.

Tudjon meg többet >