Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson Önnek. OK

Lítiumion-akkumulátorok a Toyota járműveiben -az új technológia előnyei

A lítiumion-akkumulátorok bevezetése vonzó alternatívát jelent a hagyományos ólomsavas akkumulátorokkal szemben, hiszen jobb energiafelhasználást és nagyobb teljesítményt biztosítanak, illetve a rugalmas alkalmi töltésnek köszönhetően nincs szükség hagyományos töltőhelyiségekre sem. Az energiamegtakarítás, a biztonságos töltés és a kényelmes, karbantartásmentes működés a kisebb igénybevétellel járó alkalmazási területeknél is előnyt jelent. Ezért mostantól a Toyota Material Handling Europe saját készítésű lítiumion-akkumulátorokat gyárt, új, egyedülálló moduláris kialakítást alkalmazva, amely révén a felhasználók még inkább kiaknázhatják a lítiumionos technológiában rejlő előnyöket.

A pazarlás ("muda") megszűntetése

A pazarlás megszüntetése a Toyota lean szemléletmódjának kulcsfontosságú eleme, és megvalósításához a Toyota lítiumionos akkumulátortechnológiája számos módon járul hozzá:

  • Az energiapazarlás megszüntetése

A hagyományos akkumulátoroknál általában az energia 30–35%-át felemészti a töltési folyamat (amelyhez jellemzően nagyfrekvenciás töltőket használnak) és a hőtermelés, míg a lítiumionos megoldásokkal csupán 5% a becsült energiapazarlás.
A Toyota technológiájának másik fontos aspektusa a jobb súly-teljesítmény arány, amely tovább növeli az energiahatékonyságot. A Toyota maximálisan kihasználja az (ólomsavas akkumulátorokhoz képest) kisebb súlyú akkumulátorok előnyeit, és nincs szükség további súlyokra az emelőképesség és stabilitás eléréséhez, hiszen ezekről a továbbfejlesztett dinamikus dizájn gondoskodik.

Az elpazarolt idő, erőforrás és hely csökkentése A járművek folyamatos mozgásban tartásával értékmaximalizálás elérhető el bármilyen művelet során – ez pedig szintén kulcsfontosságú eleme a Toyota lean szemléletmódjának. A Toyota alkalmi töltést lehetővé tevő lítiumion-akkumulátoraival búcsút inthetünk az akkumulátorcserével és a hosszú töltési ciklusokkal elvesztegetett időnek. Ehelyett az akkumulátorokat a műszakok alatt is feltölthetjük, a megfelelő időpontokban – például amikor a kezelő ütemezett szünetet tart. Ezáltal még hatékonyabban használhatjuk ki a berendezéseket, és jelentősen csökkenthetjük az elpazarolt időt és erőforrásokat. A hatékony töltésnek köszönhetően az akkumulátor általában egy óra alatt teljesen feltöltődik. Ráadásul az ólomsavas akkumulátorokhoz szükséges töltőhelyiségekre szánt erőforrások és terek is felszabadulnak. A Toyota lítiumion-akkumulátorai nem igényelnek karbantartást, amellyel megspórolhatjuk a hagyományos akkumulátorok szervizelésére és karbantartására szánt időt. A Toyota moduláris rendszerének további fontos előnye, hogy a szabványosított kialakításnak köszönhetően az egyes modulokat és a többi alkatrészt a Toyota szervizszakemberei könnyedén és gyorsan ki tudják cserélni. Ezzel szemben a Toyota technológiájától eltérő lítiumionos megoldásoknál meghibásodás esetén az akkumulátort teljes egészében ki kell cserélni.

A kapacitás pazarlásának megszüntetése

Az alkalmi töltésnek köszönhetően sokkal kisebb akkumulátorkapacitás is elegendő lehet a működési feltételek teljesítéséhez. Hagyományosan nagyobb akkumulátorra lenne szükség ahhoz, hogy újratöltés és akkumulátorcsere nélkül elláthassunk egy teljes műszakot.
Emellett a lítiumion-akkumulátorok stabil feszültséget biztosítanak a munkaciklus során, amely lehetővé teszi a nagy teljesítmény folyamatos fenntartását. Így a művelet igényeinek megfelelően optimalizálhatjuk az akkumulátorkapacitást, anélkül, hogy szükség lenne az ólomsavas rendszereknél megszokott többletkapacitásra.
Az alábbi táblázatban láthatja a Toyota lítiumionos akkumulátorainak energiaigényét az ólomsavas akkumulátorok energiaigényével összehasonlítva:
Ólomsavas akkumulátorok energiaigénye     Egyenértékű lítiumion-akkumulátor energiaigénye
150 Ah                                                           105 Ah vagy kevesebb hatékony alkalmi töltéssel
225 Ah                                                           150 Ah vagy kevesebb hatékony alkalmi töltéssel
300 Ah                                                           210 Ah vagy kevesebb hatékony alkalmi töltéssel
400 Ah                                                           300 Ah vagy kevesebb hatékony alkalmi töltéssel
600 Ah                                                           420 Ah vagy kevesebb hatékony alkalmi töltéssel
900 Ah                                                           630 Ah vagy kevesebb hatékony alkalmi töltéssel

A Toyota lítiumionos rendszerének további előnyei

• Rugalmasan tölthető akkumulátorok Ahhoz, hogy maximálisan kihasználhassa a lítiumion által nyújtott előnyöket, meg kell változtatnia a töltési folyamattal kapcsolatos szokásait. A szokásos töltési alkalmakat a szünetekhez és műszakokhoz igazíthatja. Emellett a Toyota egyedülálló, biztonságos csatlakozást garantáló töltőcsatlakozóját úgy alakítottuk ki, hogy gyorsan, könnyedén és biztonságosan csatlakoztathassa minden nap akár többször is. A lítiumion-akkumulátorok rendkívül rugalmasan tölthetők bárhol, hiszen töltésükhöz nincs szükség a hagyományos akkumulátoroknál megszokott jól szellőző töltőhelyiségekre. A nagyobb telephelyeken, ahol több akkumulátort kell egyszerre tölteni, az intelligens töltőcsatlakoztatás segítségével szabályozhatjuk az energiafogyasztást a létesítményben. Ehhez segítségül hívhatjuk a Toyota I_Site telematikai rendszert, amely folyamatosan biztosítja az akkumulátorok kezeléséhez szükséges információkat.

• Garantáltan hosszabb élettartamú akkumulátorok Amellett, hogy a pazarlás megszüntetése révén költséghatékony megoldást nyújtanak, a Toyota lítiumion-akkumulátorai hosszabb élettartammal bírnak. A Toyota 7 éves garanciát nyújt, amely során biztosítja a legalább 60%-os kapacitást. A műszakbeosztásoktól, munkaciklusoktól és kezelőktől függetlenül