Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson Önnek. OK

Közelkép a targoncáról

A Toyota Material Handling a Spanyolországban bevezetett fizioterápiás programnak köszönhetően sikeresen előzi meg a túlerőltetéses munkahelyi sérüléseket

A Toyota Material Handling Europe már több mint 6 éve az EU-OSHA (Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség) kampánypartnere. Idén sem lesz ez másként, hiszen részt veszünk az „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” c. kampányban. Európa-szerte 4500-nál is több mobil szervizszakembert foglalkoztatunk, és kiemelt figyelmet fordítunk egészségükre. A munkavégzés fizikai aktivitást igénylő területei, különösen a már kevésbé fiatal munkatársak esetében, valamint az egyre kitolódó nyugdíjkorhatárok felhívták a figyelmünket az egészséges munkahelyi gyakorlatokba történő befektetés fontosságára.

A kérdés vizsgálata

Technikusaink könnyen túlerőltetéses sérüléseket szenvedhetnek a targoncák szervizelése során ügyfeleink telephelyein, hiszen a munkavégzés gyakran ismétlődő, kényelmetlen testtartást igényel. Behatóan elemeztük az előforduló balesetek adatait, és interjúk formájában megkérdeztük róluk szerviztechnikusainkat is. Így sikeresen azonosítottuk a kézi mozgatás azon rossz gyakorlatait, amelyek elsősorban felelősek az ilyen jellegű sérülésekért. Annak ellenére, hogy a Toyota Material Handling Spanyolországban új felszerelésekbe ruházott be, és figyelemfelkeltő kampányokat is indított a balesetek előfordulási arányának csökkentése érdekében, számuk továbbra is viszonylag magas maradt az iparágban megszokotthoz képest.

A probléma megközelítése lépésről lépésre

Ezt követően a Toyota Material Handling úgy döntött, hogy fizioterápiás programot indít Spanyolországban minden olyan szerviztechnikus számára, aki túlerőltetéses sérülést szenvedett. A technikusokat első lépésben egy külsős fizioterapeuta elméleti ismeretekből és gyakorlati feladatokból álló képzésben részesítette. Belső használatú e-learning eszközünknek köszönhetően a képzést vállalatunk valamennyi tagjával megoszthattuk, és a programot egy hároméves ismétlő-frissítő kurzus keretében az összes spanyolországi munkatársunkra kiterjeszthettük.

A program sikerét látva a Toyota Material Handling számos további egysége is csatlakozott, például a csehországi, a franciaországi, az olaszországi és a svédországi egységek. A programot külső érdeklődőkkel is megosztottuk az EU-OSHA jó gyakorlatokat összehasonlító rendezvényein.

Pozitív eredmények számos területen

Az elmúlt két év munkájának köszönhetően a túlerőltetéses balesetek száma kevesebb mint felére csökkent. A sérülést követő fizioterápiás kezelésben részesült technikusok egyikének sem volt azóta hasonló balesete.

Ráadásul a program nemcsak munkatársaink egészségi állapotát javította, hanem pénzügyileg is kifizetődőnek bizonyult. A hiányzások okozta költségeken négyszer annyi pénzt takarítottunk meg, mint amennyit az összes 337 fizioterápiás alkalomra fordítottunk. Ennek következtében a biztosítási díjak jelentős mértékben csökkentek, és a megtakarításokat visszaforgathatjuk a spanyolországi Toyota Material Handling további egészségügyi és munkavédelmi programjaiba.  

Egészen konkrétan, kimutattuk, hogy a balesetek hátterében meghúzódó második leggyakoribb ok, hogy munkatárainkat különböző tárgyak ütik meg, ezért jelenleg azokat az eszközöket és felszereléseket elemezzük és fejlesztjük, amelyeket mobil szerviztechnikusaink kezelnek munkájuk során.

„A megfelelő képzésnek és a fizioterápiának köszönhetően 65%-kal csökkentettük a balesetek előfordulási arányát, és jelentősen mérsékeltük a hiányzások okozta költségeket is.”

Elisabeth Folguera
Munkaegészségügyi és biztonsági vezető 
Toyota Material Handling España

 

  • A balesetek előfordulási aránya 65%-kal csökkent 2007 óta
  • A kieső munkanapok aránya 37%-kal csökkent 2007 óta
  • Éves ráfordítás: 10 000 EUR
  • Éves megtakarítás: 40 000 EUR

Ez is érdekelheti

Tekintse meg targoncáinkat

Fenntartható fejlődés

Közösen biztonságosabbá tehetjük a folyamatokat, többet tehetünk környezetünkért, és optimalizálhatjuk az üzleti folyamatokat.

Tudjon meg többet
Óra illusztráció az előtérben, targonca a háttérben

Toyota Service Concept

A szervizszolgáltatás iránti elhivatottságunkat a Toyota szervizkoncepcióval, a szolgáltatás optimalizálásának strukturált megközelítésével fejezzük ki.

Tudjon meg többet >
Illusztráció, ahogy két ember tartja a kulcsot

Egészséges munkahely

A 2016/2017-es kampányban az EU-OSHA szervezettel karöltve dolgozunk azért, hogy minden korosztály számára biztosíthassuk az egészséges és produktív munkakörnyezet. 

Tudjon meg többet >
Táblán elemezzük a folyamatokat

A Toyota filozófiája

Küldetésünknek tekintjük, hogy ügyfeleink anyagmozgatási céljait kiemelkedő hatékonysággal biztosítsuk, miközben a Toyota filozófia értékeit tartjuk szem előtt. 

Tudjon meg többet >